Így vezess nyáron

Mi is több alkalommal írtunk már nektek a téli autóvezetés veszélyeiről, úgy mint a csúszós utak, a rossz látási viszonyok és egyéb tényezők. A téli időszakhoz hasonlóan a nyári időszaknak is megvannak a maga sajátos veszélyei. Ilyen például a rekkenő hőség, ami csökkenti a koncentráció képességét, vagy a sokak által oly nagyon kedvelt papucsban vezetés…

Készülj fel a hőségre

Egyrészt ügyelj rá, hogy mindig legyen víz a kocsiban. Nincs annál rosszabb, mint a negyven fokos nyári melegben állni a dugóban szomjasan. És itt nem pusztán az esetleges kényelmetlenségekről van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy egy hirtelen jött rosszullét a saját-és a forgalom többi résztvevőjének testi épségét is veszélybe sodorhatja.

Időben tisztíttasd ki a klímát!

A klímatisztítás nem drága és nem is időigényes. Ne halogassuk, szakítsunk rá időt még a kánikula beköszönte előtt. Kevés annál kellemetlenebb helyzet van, mint amikor egy hosszú úton azzal szembesülünk, hogy az autó klímája ontja a meleget. A klímarendszerben ráadásul szennyeződések is lerakódhatnak, melyek belélegzése kimondottan káros az egészségünkre (kiváltképp az allergia tüneteit súlyosbíthatja), ezért minden szempontból érdemes rendszeresen ktisztíttatni a klímát a kocsiban. Ha idén erre még nem kerítettél sort, akkor kattints ide, és kérj időpontot most!

A bejegyzés elején érintőlegesen megemlítettük a papucsban vezető sofőröket. Szögezzük le, hogy papucsban vezetni nagyon veszélyes. Egyrészt a papucs talpa beakadhat a pedálba, másrészt az izzadságtól nyirkos láb lecsúszhat a pedálról, és máris kész a baj (gondolj csak bele, hogy szeretnél fékezni, és egyszerűen lecsúszik a pedálról a lábad). Valóban nem túl komfortos nyáron zokniban és zárt cipőben ülni a volán mögött (a papucs ráadásul kifejezetten kecsegetető, ha mondjuk épp strandra indulunk), de mindenképp azt javasolnánk, hogy ennek ellenére válaszd inkább a cipőt.

Minden évszakban fontos, hogy odafigyeljünk az éppen aktuális veszélyforrásokra, és tisztában legyünk vele hogy hogyan kerülhetjük el ezeket. Kellemes, élménydús és biztonságos autózást kívánunk!