Így trükköznek az autókereskedők

Azok, akik rendszeresen olvassák a Morvai Autószerviz blogját, már bizonyára többször találkoztak a bejegyzések között olyanokkal, melyekben tippeket, tanácsokat adtunk használt autó vásárlásához. Leírtuk, hogy mire érdemes figyelni, és milyen intő jelek esetén fordítsunk inkább hátat az adás-vételnek. Ebben a bejegyzésünkben most azt nézzük meg, hogy melyek azok a trükkök, amelyekkel a használt autó- kereskedők a leggyakrabban vágják át a gyanútlan vásárlókat. Az alábbi elemzést a carVertical autótörténeti adatai alapján közöljük.

A carVertical 2020 áprilisáról 2021 áprilisáig, kereken egy éven át gyűjtötte, szemlézte és elemezte az autótörténeti jelentéseket, így született ez a nagyon is tanulságos a statisztika. Összesen több mint 1 000 000 autót vizsgáltak, összesen 22 országban. Lássuk hát, hogy melyek a leggyakoribb átverések.

  1. Sérülések eltitkolása

Az autón lévő sérüléseket rendre megjavítják, megjavíttatják, majd a hirdetésben sérülésmentesnek tüntetik fel a járművet (természetesen magasabb vételáron). Ha tippelned kellene, hogy ezt arányaiban hányszor teszik, mit mondanál? Eláruljuk: 31%-ban, vagyis minden harmadik sérülésmentes autóról kiderül, hogy ez bizony nem igaz.

2.Visszatekert kilométeróra

 

Talán nem lepődsz meg rajta, de a kilométeróra visszatekerésére Európában már külön iparág épült. Az esetek 16,7%-ában, azaz, minden 6. autó esetében az óra sajnos nem a valós kilométerállást mutatja.

3.Lopott autók

 

Konkrét számot nem közölt a carVertical, de annyit elárultak, hogy több száz eladott használt autóról derül ki, hogy a tulajdonosa nem törvényes úton jutott hozzá, vagyis a kocsi bizony lopott.

4.Taxi vagy bérautó

 

A fenti 1 000 000 vizsgált kocsi közül 2 000 db-ról bizonyosodott be, hogy bár a kereskedő igyekezett ezt eltitkolni, a kocsi a múltban taxiként vagy bérautóként üzemelt.

Összességében azt tanácsoljuk, hogy nagyon figyelj és bátran kérdezz meg mindent, amit tudni szeretnél, mielőtt autót vásárolsz. Ha esetleg nagyon baráti áron kínálják a járművet, akkor kezdj gyanakodni, mert az alacsony ár is jelezhet valamilyen turpisságot.

Mielőtt aláírjátok a szerződést, mindenképpen vitesd el a kiszemelt autót egy szervizbe, és nézesd át szakemberrel (ebben mi is nagyon szívesen segítünk neked). Ha pedig a kereskedő ódzkodik ezt megtenni, akkor jobb, ha azonnal kisétálsz a kereskedésből…