Miért utáljuk a fekvőrendőrt?

Mondanak neked bármit azok a szavak, hogy „menetdinamikai küszöb”, „sebességcsökkentő borda” vagy „útburkolati küszöb”? Nem? Pedig gyakorló autósként naponta találkozol ám velük. Ezek ugyanis a köznyelvben csak fekvőrendőrként emlegetett forgalomcsillapító alkalmatosságok. Ezt a szót olvasva szinte hallod és érzed, ahogy feljajdul szegény autód, amikor keresztülhajtasz egy ilyenen, igaz? Nos, most csokorba szedtük azokat az infókat, amelyekre szükséged lesz, ha szeretnél kiiktatni (vagy éppen telepíttetni) egy-egy fekvőrendőrt…

Miért utálja mindenki?

 

A rövid választ, hogy bármennyire is igyekszünk lassítani előtte, mégis azt érezzük, hogy szétesik az autónk, amikor ráhajtunk. A hosszú válasz ennél összetettebb, hiszen a fekvőrendőrnek számos negatív hozadéka van.

  • Az egyik például, hogy nagyon költséges a telepítése, hiszen fel kell bontani a burkolatot hozzá. Ezeket a költségeket különben a helyi önkormányzat állja (akkor is, ha mondjuk kérvényben fordulsz hozzájuk, hogy építsenek fekvőrendőrt az utcádba).
  • A fekvőrendőr jelentősen megnehezíti az adott út, útszakasz takarítását, télen pedig a hó elhordását.
  • Kimutathatóan növeli az adott utca zajterhelését, és ráadásul növeli a károsanyag-kibocsátást is, tehát nő a környezetszennyezés, hiszen a lassítás-újra elindulás-gyorsítás manőverhez több üzemanyagra van szükség.
  • Megakadályozza az úgynevezett sürgősségi járművek (mentő, tűzoltó, rendőr) gyors haladását.
  • Ha rendszeresen közlekedsz olyan úton, amire fekvőrendőrt telepítettek, akkor a rázkódás negatív hatással van a gerincedre…

Milyen más alternatívák vannak?

 

A jelenleg hatályos jogszabály szerint fekvőrendőr kizárólag lakó-pihenő övezet- és korlátozott sebességű övezet bejáratához telepíthető, mellékúton, ahol a megengedett maximális sebesség 50 km/h. Egyéb jellegű útszakaszokon fekvőrendőr helyett középszigetekkel, útszűkületekkel, optikai kapuk kiépítésével, sávelhúzással vagy pályaszintemeléssel csillapítható a forgalom. Ráadásul, a szabályozás kitér rá, hogy a fekvőrendőrök hivatalosan nem akadályozhatnák a megengedett sebességgel történő folyamatos haladást (tehát, egy olyan útszakaszon, ahol maximum 50 km/h sebességgel szabad haladni, nem kényszeríthetnek ennél lassabb tempóra- pedig a legtöbb fekvőrendőrön még hússzal is vakmerőség keresztülmenni).

Mindennek a tetejébe, a fekvőrendőr nem is hatékony megoldás, hiszen az autósok csak közvetlenül előtte lassítanak (már ha egyáltalán észreveszik), és miután áthajtottak rajta, szinte azonnal gyorsítanak.