Nézd meg a jogosítványodat!

Te tudod fejből, hogy meddig érvényes a jogosítványod? Esetleg pont a veszélyhelyzet idején járt le? Akkor mindenképp olvasd el cikkünket, hiszen a pandémia alatt lejárt okmányokra más-más szabályozások vonatkoznak!

Ami a jogosítványodat illeti

 

A jogosítvány esetében ne magyar törvényi rendelkezésektől várj iránymutatást, ugyanis az Európai Unió minden tagállamra vonatkozó, egységes szabályt hozott nyilvánosságra. Ez a szabály pedig az alábbi:

Ha a jogosítványod 2020. szeptember 1 – 2021. június 30. között járt le, akkor a lejárat dátumától számítva 10 hónapos türelmi időt kapsz.

Az EU-s szabályozás azonban kizárólag a jogosítványokat érinti, más személyes dokumentumokra nem terjed ki. Tehát, nem vonatkozik sem a személyi igazolványra, sem pedig a műszaki engedélyre. Ez utóbbiak tekintetében ugyanis a magyar szabályozás a mérvadó:

A 2020. március 11- 2020. július 3. között, valamint a 2020. november 4-én kezdődő veszélyhelyzet alatt lejáró okmányok megújítására a veszélyhelyzet megszűnését követően 120 nap áll a rendelkezésünkre.

Kihez forduljunk, ha szeretnénk meghosszabbítani a jogosítványunkat?

 

Először kérjünk időpontot a háziorvosunkhoz, és látogassunk el rá egy vizsgálatra. Ez a vizsgálat három részből áll. Az orvos vizsgálja a látásunk minőségét, illetve, hogy nem vagyunk-e színtévesztők. Ezután megméri a vérnyomásunkat, és ha mindent rendben talál, akkor kiad egy igazolást. A vizsgálat díja az alábbiak szerint alakul:

  • 50 éves kora alatt: 7 200 Ft
  • 50-60 éves kor között: 4 800 Ft
  • 60-70 éves kor között: 2 500 Ft
  • 70 év felett: 1 700 Ft

Miután megkaptuk a fenti igazolást, kérjünk időpontot a kormányablakba (érdemes előre foglalni, mert ezzel elkerülhetjük a félnapos sorban állást), és vigyük be a lejárt (hamarosan lejáró) okmányt, valamint az orvos által kiállított papírt. A kormányablakban készíteni fognak rólunk néhány (nyilvánvalóan borzasztó előnytelen fotót) az új jogosítvány kiállításához, majd amint elkészült, kipostázzák a címünkre.

Nem túl bonyolult, és nem is kifejezetten időigényes folyamat, ezért nem éri meg kockáztatni, hiszen ha megállít a rendőr, akkor csúnya birságra számíthat az, aki lejárt jogosítvánnyal vezet…