Nyáron téli gumi? Nem ajánljuk!

Meglehetősen szeszélyesen indult a nyár, június elején az időjárás még inkább a koraőszi klímát idézte. Ezért valószínűleg sokan elodázták a nyári gumi megvásárlását, mondván, hogy a kánikula még várat magára. Aztán júliusban hirtelen beköszöntött a nyár, és bizonyára voltak olyanok, akik ekkor is csak legyintettek: erre a kis időre már minek lecserélni a gumit. Ez a bejegyzés most nekik szól.

Nyáron nem ajánlott téli gumival közlekedni

 

Több szempontból sem. Nyilván takarékos megoldásnak tűnhet, ha megpróbálunk kibújni a gumicsere költségei alól, azonban ez hosszútávon nem térül meg, sem a biztonságunk szempotjából, sem pedig anyagilag.

A téli gumi ugyanis nyáron sokkal gyorsabban kopik, elhasználódik. Ráadásul, ha nyáron téli gumit használunk, akkor az autó is többet fogyaszt, és hangosabb, zajosabb is. Az ADAC felmérése szerint pedig 100 km/h sebességénél nyári útviszonyok mellett téli gumival akár 16 méterrel(!) is megnőhet a féktávolság, ami bőven elegendő ahhoz, hogy veszélyhelyzetben ne tudjunk időben megállni az autóval és esetleg balesetet szenvedjünk.

Miben különbözik a téli és a nyári gumi?

 

A téli és a nyári guminak más az anyagkeveréke, továbbá eltér a futófelület mintázata és a szerkezete, és a bordázat mélysége is különbözik. A téli gumit a téli útviszonyokhoz tervezték, míg a nyári gumit a nyári útviszonyokhoz, ez egészen logikusnak hat.

Megbüntet a rendőr?

 

Nem. Ahogyan hazánkban nem kötelező télen a télen gumi, úgy nyáron sem kötelező a nyári gumi, viszont a fenti okok miatt erősen ajánlott. Ráadásul a kötelező biztosításunk díját is csökkenthetjük, ha a szerződésen beikszeljük a „mindig az évszaknak megfelelő abroncsot használ” rubrikát.

Mi a helyzet a Cascóval?

 

Ez már meredekebb téma, érdemes tehát átolvasnunk a szerződésünk idevonatkozó pontját, hiszen nem minden biztosító fizet olyan esetben, ha a káresemény bekövetkeztekor nem az évszaknak megfelelő gumi volt az autón.

No de ne ez legyen az elsődleges motiváció a gumicserére, ennél ugyanis sokkal fontosabb a biztonságunk! Ha eddig nem tetted, mielőbb cseréltesd le a téli gumit nyárira, hiszen még szeptemberben (talán október elején is) meleg idő lesz! Keress bennünket bizalommal!