Mindegy milyen téli gumit veszek?

Itt a tél, és bár a hivatalos ökölszabály szerint akkor kell lecserélni a gumit, amikor a napi átlaghőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá esik, azért nem minden esetben érdemes ezt megvárni. Ezzel a bejegyzéssel abban szeretnénk segíteni nektek, hogy mi alapján érdemes téli gumit választanotok, illetve, hogy mikor célszerű télire cserélni a nyári papucsot.

Például, ha leginkább kora reggel vagy késő este szoktál autózni, akkor óva intünk attól, hogy megvárd a fenti 7 Celsius fokos napi átlaghőmérsékletet. Hajnalban, reggel és este, éjszaka ugyanis sokkal hidegebb van, és általában párásabbak, nyirkosabbak, nedvesebbek az utak.

Milyen árkategóriában keresgélj téligumit?

Számos különböző márka, gyártó, típus van jelenleg a piacon, és valóban nehéz a döntés. A választáskor elsősorban azt érdemes mérlegelni, hogy jellemzően milyen utakon, milyen napszakban és mennyit használod a kocsit télen.

Az ADAC téligumi tesztjei során olyan szempontokat mérnek, mint a gumi tapadása száraz, nedves, havas, jeges úton, illetve a zaj, a kopás, és hogy az adott gumi használata milyen mértékben befolyásolni az autó fogyasztását. Tehát, ezeket a szempontokat érdemes neked is szem előtt tartanod a választásnál. Törekedj rá, hogy megbízható minőséget válassz, de nem feltétlenül kell ám a legdrágább márkát megvásárolnod!

A legegyszerűbb, ha rábízod magad a szerelődre vagy a gumisodra, illetve megosztod velük, hogy milyen utakon szoktál autózni. Ők biztosan tudni fogják, hogy milyen téligumit ajánljanak neked.

Fogadj el tőlünk még egy – nagyon fontos – tanácsot!

 

Ha vadonatúj téligumit vásárolsz, akkor az első néhányszáz kilóméteren óvatosan vezess. Az új gumikat ugyanis a gyártó ellátja egy úgynevezett formaleválasztó anyaggal (ez a gumi felszínére kerül), így amíg az nem kopik le, addig a gumi nem nyújt 100%-ot (nem úgy tapad, ahogyan várnád tőle). Persze ez nem azt jelenti, hogy később ész nélkül kell száguldozni! Légy felelősségteljes sofőr télen is, és szentelj fokozott figyelmet a forgalom többi résztvevőjének is.

Te tudod már, hogy milyen téligumit fogsz vásárolni, vagy segítshetünk neked a döntésben? Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!