Telefonálás helyett már telefonozunk

Mi a különbség autóban telefonálás és telefonozás között? Adok egy percet, hogy megfejtsd, addig ne olvass tovább, amíg nem jöttél rá a megoldásra. Szabad a gazda? A telefonálás szó nagyjából azt takarja, amikor telefonon beszélgetsz valakivel (ami vezetés közben kihangosító vagy head set nélkül már önmagában veszélyes), ennél azonban sokkal rosszabb a telefonozás. Ez ugyanis lefed minden olyan tevékenységet, amire az okostelefon alkalmas. E-mailek olvasgatása, Instagram és Facebook oldalak pörgetése, sms-ezés, miegymás… És ha a telefonálást veszélyesnek ítéltül (mégpedig annak ítéltük), akkor a telefonozás nettó életveszély.

A te agyad hány ingert képes befogadni másodpercenként?

Ne kezdj találgatni vagy gyököt vonni, nem kell matekoznod, eláruljuk. Az emberi agy (amivel jó eséllyel te is el vagy látva) másodpercenként 5-9 ingert képes befogadni, és ez a szám akkor sem tud több lenni, ha éppen autót vezetsz. Megpillantasz egy rendőrt -> 1 inger, pirosra vált a lámpa -> még 1 inger, lassít az előtted lévő -> még egy inger, és így tovább. Ha közben a telefonodnak szenteled a figyelmed, akkor sokkal kevésbé tudsz az útra, a forgalom többi résztvevőjére vagy a nem várt történésekre figyelni (mégpedig nem várt történés akad bőven).

No de az utóbbi időben az okostelefonos e-mail olvasgatás, közsségi média-használat és egyéb nyalánkságok mellett felültötte a fejét még valami, ami, ha lehet, még ezeknél is több veszélyt rejt. Ez pedig a vezetés közbeni videotelefonálás és élőzés (amikor valaki élő közvetítésre kapcsol a Facebook oldalán), illetve a video szelfi gyártása. Vezetős videó, nagyon laza, nagyon menő, nagyon cool, épp csak halálos veszélyt rejt a sofőrre és a környezetére nézve is. Az elmúlt években nem egy hírrel találkoztunk csúnya balesetekről, melyeknél utólag derült fény rá, hogy a sofőr nem találta elég ingergazdagnak az autóvezetést, és előhúzta a telefont.

Ilyenkor felmerül az emberben, hogy mi lehetett annyira fontos? És valószínűleg erre a kérdésre az a válasz, hogy az ég világon semmi. A legtöbben ugyanis nem azért ragadnak vezetés közben készüléket, hogy hazaszóljanak, hogy valaki zárja el a bableves alatt a lángot, hanem csak a szokásos hobbijuknak hódolnak: ész nélkül pörgetik az Insta feedet, hogy csekkolják, mit reggelizett a szomszédjuk (akivel még csak köszönő viszonyban sincsenek).

Kár, hogy a jogosítvány megszerzését nem kötik felelősségtudathoz és érettséghez!