A szívórendszer-tisztításról

Sajnos, a legtöbb autótulajdonos nem fordít elegendő figyelmet a kocsi karbantartására. Pedig, valójában a szerviz-látogatás olyan, mint az évente ismétlődő fogászati szűrővizsgálat. Érdemes komolyan venni, hiszen a nagyobb problémák kialakulása, és a sokkal drágább „beavatkozások” jó eséllyel megelőzhetőek.

Az egyik ilyen fontos dolog éppen az üzemanyagrendszer és a szívórendszer tisztítása volna. A tisztítást elvileg harmincezer kilométerenként lenne javasolt elvégezni (vagy olajcsere , műszaki vizsga alkalmával), azonban az autósok nagy része talán még nem is hallott róla.

Pedig az autónak jár a törődés, és meg is hálálja azt! Ha rendszeresen, akár naponta használjuk az autónkat, akkor ezek az apró járatok eltömítődnek, aminek következtében csökken a befecskendezőrendszer hatásfoka, azaz, az autó teljesítménye (te magad is érezheted vezetés közben, hogy a kocsi nem húz úgy, ahogy kéne). A csökkentő teljesítmény pedig megnövekedett károsanyag kibocsátáshoz vezet, ráadásul nő az üzemanyag-fogyasztás is.

A nem megfelelő emisszió következtében működési zavarok, motorkárosodás is felléphet, és nyilván mondanunk sem kell, hogy ezeket helyre hozni sokkal költségesebb, mint megakadályozni.

Miért jó, ha kitisztíttatod a benzinmotort?

 

A motor tisztítása eltávolítja a szelepeken, injektorokon, a gyertyákon és a motortérben lévő szennyeződéseket, illetve sokkal könnyebbé teszi a hidegindítást. Emellett, megszünteti az ingadozó alapjáratot, az autó teljesítményének csökkenését, helyre állítja a fogyasztást, és óvja a környezetet.

Miért jó, ha kitisztíttatod a dízelmotort?

 

A dízelmotor tisztítása szintén ápolja és védi a rendszert; csökken a fekete korom kibocsátása és a részecske emisszió. Jobb lesz az autó teljesítménye, hiszen átjárhatóvá válik az üzemanyag-ellátó rendszer. Megszünteti a felhalmozódott szilárd szennyeződések lerakódását, javítja az injektor-csúcsok működését.

Nem kell tudnod, hogy mi az az injektor-csúcs, de szívesen elmagyarázzuk, ha érdekel. Elegendő, ha azt tudod, hogy a kocsid jobban megy, kevesebbet fogyaszt, kevésbé szennyezi a környezetet, értékállóbb, és megakadályozhatod, hogy komolyabb, költségesebb problémákkal kelljen szembesülnöd.

Mindent egybevetve tehát azt javasoljuk, hogy ha az utóbbi időben ez elmaradt, akkor most mindenképpen ajándékozd meg magad és a gépet egy szívórendszer-tisztítással!