Óvatosan a használt autókkal

Használt autó vásárlását tervezed? Esetleg már ki is nézted a számodra kedves márkát, és próbálod ezen belül megtalálni az ár-érték arányban legjobb modellt? Íme néhány jó tanács, ha használt autó vásárlása előtt állsz. Olvasd el bejegyzésünket!

Az autóvásárlás, mint érzelmi döntés

 

Ahogyan minden más, az autóvásárlás is többnyire érzelmi alapú döntés – a férfiak és a nők körében egyaránt, pusztán azzal a különbséggel, hogy a hölgyekkel ellentétben a férfiak azért megpróbálják racionalizálni. Azonban a használt autó piac az utóbbi időben olyannyira átalakult, hogy saját jól felfogott érdekünkből meg kell tanulnunk bizonyos kompromisszumokat kötni, ha utólag nem akarjuk nagyon megbánni a szerelem-autóvásárlást.

Az állapotra fókuszálj!

 

Persze fontos a típus, fontos a márka (és hiba lenne eltekinteni a bizonyos márkákat érintő általános „betegségektől”), most mégis előtérbe kell helyezned az autó állapotát. Az, hogy az előző tulajdonos mennyire vette komolyan a kocsi karbantartását hidd el, általában fontosabb szempont, mint milyen márkajelzés utazik az első lökhárítón.

A márkahűség persze nagy úr, és teljesen megértjük, ha van konkrét elképzelésed arról, hogy mit szeretnél, de jobban jársz, ha nem hagyod magad a fénylő kaszni által elvakítani, és benézel az alváz alá, például, hogy a kocsi rohad-e. Ha pedig igen, akkor ne keress rá magyarázatot, ne ámítsd magad, egyszerűen engedd el, és sétálj tovább a kereskedésben.

A fenntartás költségei

 

Amikor autót választasz, akkor azt is vedd számításba, hogy mennyibe kerül hozzá egy-egy alkatrész. Bármilyen jó állapotban is veszed meg ugyanis a kocsit, bármikor történhet baleset (akár más hibájából), neked tolathatnak, levihetik a visszapillantó tükrödet, és ha ezzel nem kalkulálsz előre, akkor nagyon kellemetlen meglepetés érhet, amikor javításra kerül a sor.

A legmodernebb luxusmodellek ugyanis nem csak akkor nagyon drágák, amikor ki kell fizetni a vételárat a kereskedőnek, sőt! A valódi feketeleves csak akkor jön majd, amikor az autószerelőd teszi eléd a számlát.

Tehát, ha használt autó vásárlását tervezed, akkor ne elsősorban a szívedre, hanem inkább a józan eszedre hallgass, és a szerződés aláírása előtt mindenképpen hozd el hozzánk egy teljes átvizsgálásra a választott paripát!