Az E10-es benzinről

Kereken két éve (egészen pontosan 2020 január 1-jén) jelent meg hazánkban az E10-es jelölésű, 95-ös oktánszámú benzin. Lássuk, hogy pontosan miben különbözik az E5-ös jelölésűtől, hogy milyen kárt tehet az autónkban, ha ilyet tankolunk, illetve, hogy hogyan kerülhetjük el az ebből fakadó problémákat.

Az E10-es jelölésű 95-ös benzin összetevőit tekintve kicsit más, mint az E10-es. Ebbe ugyanis környezetvédelmi szempontból kétszer annyi etanolt kevernek a gyártók, hogy csökkentsék a felhasznált kőolaj-származékok mennyiségét. Azonban, vannak olyan autók, amelyek nem üdvözlik ezt a változást. A Vezess.hu oldalán megtekinthető a legfrissebb lista, ha szeretnéd ellenőrizni, hogy a te autód veszélyben van-e.

Azért ne ijedj meg nagyon, hiszen ez nem érint minden autót, többnyire csak azokra vonatkozik, amelyeket 2006 előtt gyártották. Másrészt pedig az E10-es benzin tankolása nem okoz ám végzetes károkat a járműben. Elsősorban az üzemanyagcsövek és a tömítések mehetnek tönkre miatta, amelyek cseréje azért nem egy horribilis összeg (persze jobb elkerülni), legrosszabb esetben a benzinpumpa (ami azért drágább). Tehát, ahogy látod, azért ez nem egy olyan fajsúlyos probléma, mintha benzint tankolnál a dízel autódba, de ha szeretnéd elkerülni a legkisebb mechanikai, műszaki hibák megjelenését, akkor azért célszerű odafigyelned rá.

Mit tehetsz, ha az autód rajta van a listán?

 

Mielőtt kiszaladsz a házból, és helyben felgyújtod a gépet, hadd javasoljunk egy egyszerűbb, biztonságosabb és takarékosabb megoldást. Például, hogy tankolj bele a 95-ös benzin helyett 98-as vagy 100-as oktánszámú üzemanyagot. Ezek valóban kicsit drágábbak, de nem okozhatnak problémát, hiszen ezekből még mindig csak az E5-ös verzió elérhető.

Igazságos ez?

 

Hát nézd… Nekünk ezt nem tisztünk megítélni. A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap világszerte, és a klímaváltozás miatt egyre több hasonló intézkedés fog napvilágot látni (nem csak az autógyártásban, az autóiparban, hanem az életünk minden területén). Persze érthető, ha bosszúságot okoz, hogy odafigyelj rá, hogy ezentúl mindig csak a drágább üzemanyagot válaszd, de ez egy olyan változtatás, amit autósként egyszerűen el kell fogadnunk.