Miért veheti el a rendőr a jogosítványt?

Milyen esetekben veheti el a rendőr a helyszínen az autós jogosítványát? Hányan vezetnek hazánkban érvényes vezető engedély nélkül? Ezekre a kérdésekre kapsz választ, ha velünk tartasz, és elolvasod e heti blogbejegyzésünket.

A vezetői engedélyt a közlekedési rendőr 5 esetben veszi el a sofőrtől azonnal, a helyszínen. Ezek pedig az alábbiak:

  • Közúti veszélyeztetés gyanúja
  • Maradandó fogyatékosságot vagy halált okozó közúti baleset
  • Ittas vagy bódult állapotban történő autóvezetés
  • A sofőr éppen eltiltás hatálya alatt áll
  • A bemutatott vezetői engedély hamis

Arra a kérdésre, hogy ma Magyarországon hányan merészkednek vezető engedély nélkül a közutakra, igen meglepő választ kell adnunk, ugyanis több tízezren.

Vannak köztük, akik rendelkeznek érvényes jogosítvánnyal, csak az éppen nincsen náluk. Ők 10-20 000 Ft-os helyszíni birságra számíthatnak (ami nem egy nagy összeg, de ha belegondolunk, hogy egy kis odafigyeléssel megspórolhattuk volna, akkor azért nem esik jól kifizetni).

Vannak olyanok is, akiknek egyszerűen lejárt a jogosítványa, vagy nincs engedélye az adott kategóriára (például személyautóra szóló jogosítvánnyal teherautót vezet). Természetesen (és sajnos!) akadnak, akiknek egyáltalán nincs járművezető engedélye, és olyanok is, akikét bevonták. Kevesen tudják azonban, hogy akit úgy kap el a rendőr, hogy éppen „járművezetéstől való eltiltás hatálya alatt áll”, azok nem ússzák meg puszta ejnye-bejnyével. A bevont jogosítvánnyal történő autóvezetés ugyanis szabálysértési eljárást von maga után, és a pénzbirság, valamint a járművezetéstől való eltiltás mellett a sofőrt akár őrizetbe is vehetik, és 72 órán belül bíróság elé állíthatják.

  1. májusától a bevont jogosítvánnyal való vezetés bűncselekménynek minősül, és akár 12 hónap elzárást is vonhat maga után. Igen, ez azt jelenti, hogy börtönbe is zárhatják azt az autóst, aki bevont jogosítvánnyal közlekedik.

Az ORK adatai szerint 2022. januárjában a rendőrök 82 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot engedély nélküli vezetésért, és 1210 alkalommal kellett szabálysértési eljárást indítaniuk. Bevont jogosítvánnyal való közlekedés miatt pedig 234 alkalommal kellett intézkedniük (egyetlen hónap alatt).

Legyünk már egy kicsit tudatosabbak, és vegyük komolyan a szabályokat! Nem azért, hogy elkerüljük a megtorlást, hanem, hogy ne veszélyeztessük egymást az utakon!