Hasznos és felesleges extrák

Egészen elképesztő változásokon megy keresztül az autóipar. A koronavírus okozta chiphiány miatt ugyanis egyrészt tengernyi extra kimarad az autókból a gyártás során, másrészről viszont szárnyal a tervezők fantáziája, és izgalmasabbnál feleslegesebb újításokkal igyekeznek elcsavarni a vásárlók fejét (akiknek a jelen helyzetben bizonyára az is bőven elegendő lenne, ha időben megkapnák a vágyott gépjárművet- sőt, ha nem kellene attól tartaniuk, hogy egy hajtűkanyarnál egyszerűen kigurul alóluk a kereke). Szóval, lássuk most, hogy milyen hiperzseni újításokkal rukkolnak elő a nagyobb gyárak.

NYAKKENDŐKORMÁNY

Megvan a Knight Rider című sorozatból ismert spéci kormánykerék? A változó áttételű, kormányoszlop nélküli, elektromos vezérlésű kormányt már Elon Musk is szerette volna piacra dobni a Teslában, mégis úgy látszik, hogy a Toyota és a Lexus most megelőzi a mágust, és „örök gyerekeknek” jeligére 2023-ban már Magyarországon is kapható lesz a nyakkendkormánnyal ellátott konstrukció.

KAMERÁS VISSZAPILLANTÓ

Na jó, azért valóban nem teljesen haszontalan, ha mondjuk indulás előtt megpakoltad egy nagybevásárlással a hátsó ülést vagy elloptál az állatkertből pár elefántot. Komolyra fordítva: sötétben és zuhogó esőben tényleg nagyon hasznos, hiszen tisztább képet ad, mint a hagyományos belső tükör, de azért valahogy eddig is megvoltunk nélküle.

SZELFIKAMERA

Ezt egyenesen büntetném. Vezetés közben életveszélyes telefonozni, szelfizni, fotózni, kamerázni – és ahelyett, hogy ezt megpróbálnánk megértetni a sok idétlen Facebook- és Instahuszárral, még egy ilyen remek eszközzel validáljuk is ezt a cselekvést…? A szelfikamerával különben nemrég találkozhattunk először a 2-es Active Tourer bemutatóján. Akkor kellett volna hazáig kergetni őket a kamerájukkal együtt.

GESZTUSVEZÉRLÉS

Ez mondjuk mókás, és nem is teljesen felesleges. A gesztusvezérlés ugyanis (a szemlélődők szórakoztatásán kívül) azt a célt szolgálja, hogy a sofőrnek ne kelljen gombokat nyomkodnia, így egy pillanatra se vegye le a szemét az útról. Mondjuk tény, hogy a kormánykereket a gesztusvezérléshez is el kell engedni…

Ha van esetleg olyan extra, ami nálatok is kiveri a biztosítékot, akkor osszátok meg velünk a bejegyzés alatt, kommentben!