Kieshet a kerék a Toyotán és a Subarun

Több ezer autót kényszerült visszahívni a Toyota és a Subaru. A visszahívás egészen pontosan a Toyota bZ4x-et és a Subaru Solterrát érinti.

Csupán néhány hete került csak piacra a két nagy konszern, a Toyota és a Subaru közös fejlesztésű elektromos szabadidőautója, de hamar kiderült, hogy ezek a járgányok túlzás nélkül életveszélyesek.

Miért hívták vissza az autókat?

 

A két gyár közlése szerint az autóknak menet közben leeshetnek a kerekei, ugyanis a kerékcsavarokat nem megfelelően rögzítették, így azok irányváltás vagy hirtelen fékezés hatására kilazulhatnak. Nem is tudom hirtelen, hogy ez az eset horrorfilmbe vagy rémálomba illik inkább, de egészen biztosan abszurd és groteszk; megdöbbentő, kétségbeejtő és felelőtlen. Persze mindegy, de azért mégis tovább fokozza a helyzet súlyosságát, hogy szabadidőjárművekről van szó.

Békésen utazhatsz a családoddal egy szuper, újonnan vásárolt, nem is olcsó, elektromos Toyotában (és most hagyjuk, hogy az autópiac jelenlegi helyzetéből adódóan mennyi időt vártál rá, hogy végre átvedd), és egyszer csak kigurul alólatok a kerék. Vagy ha nem is szaladunk ennyire előre, csak megcsörren a telefonod, hogy vissza kéne vinni a verdát, mert bármikor kieshet a kereke. Ember legyen a talpán, aki ilyenkor nem ejti el a telefonját.

A Toyota szóvivőjét idézve:

„Ha egy kerék menet közben leválik a járműről, az a jármű feletti irányítás elvesztéséhez vezethet, ami növeli a baleset kockázatát.”

Mit nem mond, nem igaz? Csak a feltételes módot nem nagyon értem. Bár, mondjuk, tényleg marad úgy fél százalék esélyed, hogy a kerék nélküli kocsidat az úton tartva elkerüld a balesetet. Korrekt…

Bár, egyelőre úgy tűnik, hogy ez a probléma egyetlen balesetet sem okozott, a Toyota és a Subaru is nyomatékosan megkérte a vásárlóit, hogy semmiképp se használják a járművet.

Hány autót érint a visszahívás?

A Toyota részéről 2 700 db autót érint, ebből 2 200 db-ot szántak az európai-, 270 db-ot az Észak-Amerikai- és 110 darabot a japán piacra. A Subaru összesen 2 600 Db visszahívott autóról nyilatkozott, de ők nem részletezték, hogy ezeket mely piacokra szánták.