Ezekre figyelj, ha autóval mész nyaralni

Sokan szívesebben megyünk autóval nyaralni, mint vonattal vagy akár repülővel. Ennek egyik oka, hogy kényelmesebb, kötetlenebb, talán olcsóbb is – és nyaralás közben sem kell nélkülöznünk a járgányt. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni, ha az ember autós nyaralásra adja a fejét.

Biztosítás, assistance, sárga angyal

 

Ahogy a jó öreg mondás tartja, „az ördög nem alszik”, illetve, ahogyan Murphy barátunk is hangsúlyozza: „ami elromolhat, az el is romlik”. Ne bízd ezt a véletlenre, hiszen a krach akár nyaralás közben is beüthet. Indulás előtt ügyelj a megfelelő biztosításra!

Pótkulcs

 

Nyaralásra célszerű magunkkal vinni az autó pótkulcsát, ha ugyanis elvész a kulcs, akkor szörnyű kellemetlenséget okozhat, ha nincs nálunk másik (és esetleg vonattal, stoppal, repülővel) kell hazajönnünk a pótkulcsért, vagy meg kell kérnünk valakit, hogy küldje utánunk.

Indulás előtti teendők

 

Mindenképpen szánj időt egy tisztességes autómosásra! Ez nem elsősorban esztétikai kérdés, hiszen az ablakok és a fényszórók tisztasága a biztonságos közlekedés alapja (ráadásul nyilván te is jobban érzed magad egy tiszta járműben).

Ellenőrizd a keréknyomást! Amikor megállsz tankolni, akkor ellenőrizd te magad, vagy kérj meg egy szimpatikus úriembert erre a benzinkúton. Az autó fogyasztását is csökkented azzal, ha megfelelően felfújt kerekekkel utazol, a biztonságról nem is beszélve…

Tervezd meg az útvonalat és a tankolásokat! Ne centizd ki az üzemanyagmennyiséget, inkább állj meg gyakrabban! Kevés annál idegesítőbb dolog van, mint amikor menet közben kiürül a tank. Az útvonaltervezéshez ne csak a telefonodra hagyatkozz, hiszen bármikor lemerülhet, megszűnhet a mobilnet, vagy bekrepálhat a bluetooth. Mindenképpen célszerű bedobnod a kesztyűtartóba egy hagyományos, papír alapú térképet, ami egészen biztosan nem fog cserben hagyni.

Indulj kipihenten! Hidd el, nem éri meg egy fárasztó munkanap végén nekiindulni a nyaralásnak. Inkább töltsd otthon az éjszakát, aludd ki magad, és másnap fitten pattanj be a kocsiba.

Nézesd át az autót!

 

Hozd el hozzánk egy gyors átvizsgálásra a kocsit, hogy ellenőrizhessük a motorolaj és a hűtőfolyadékok szintjét, a fékeket, a kormányt, a fényszórókat, és mindent, ami szavatolja a biztonságos utazást!