Miért ilyen drágák az új autók?

Nem túlzás azt állítani, hogy sokkoló változások mennek végbe az autóiparban, amelyek nem pusztán a használt autó-kereskedelmet, hanem az új autók vásárlását is érintik. Az elmúlt néhány évben talán még sosem látott drágulás futott végig ezen a szegmensen. Ebben a bejegyzésben ennek okaik keressük, és számszerűen megnézzük, hogy százalékban kifejezve milyen mértékű drágulást jelent ez egyes modelleknél.

Miért szöknek fel egyre jobban az árak?

 

Ennek alapvetően négy oka van. Az egyik a forint rohamos elértéktelenedése, a brutális infláció. Csak emlékeztetőként: míg 2020-ban alig hittük el, hogy 1 euró 365 forintba kerül, ma bizony már 400 forint felett van a váltó. A forint egyre rosszabbul alakuló árfolyama tehát a magyarországi autókereskedelmet csak még inkább lehetetlen helyzetbe hozza.

A másik ok a koronavírus hatása. Talán emlékszünk még az egész világot érintő, rémálomszerű lezárásokra, melyek lehetetlenné tették, hogy a megszokott mederben éljük az életünket. Sajnos ennek egyik következménye volt az, hogy jelentősen megemelkedett az alapanyagok (chipek, félvezetők) ára, miközben olyannyira csökkent a készletük, hogy az új autó gyártás egy bizonyos időszakban szinte lehetetlenné vált. Az alapanyaghiány tehát végül új autó hiányhoz vezetett, aminek sajnos egyenes következménye a drágulás.

De mit is jelent ez a drágulás a gyakorlatban?

 

A vezess.hu cikke szerint ez az igen közkedvelt Suzuki Swift esetében több mint 50%-os emelkedést, a Ford Focusnál kereken plusz 85%-ot, míg a Nissan Leafnél 44%-ot, a Volkswagen Tiguannál 49%-ot a prémium kategóriás Mercedes Benz S osztálynál pedig 30,6%-ot. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy ezeken a járműveken több fejlesztés, átalakítás történt az elmúlt 5 évben, azonban ezek az arányok még ennek figyelembevételével is iszonyú magasak. És azt is érdemes hozzávennünk, hogy ma, ha valaki új autót szeretne, bizony nem ritka, hogy hosszú hónapokig kell várnia, amíg a gyártó leszállítja a választott modellt.

Mikor lesz vége ennek a tendenciának?

Sajnos nem lehet előre megjósolni, és a világ jelenleg nagyon nem abba az irányba megy, hogy bízhatnánk az árak csökkenésében…