Fontos szempontok autóvásárláshoz

Ha autóvásárlást tervezel, ez a cikk bizony sokat segíthet neked. Ahelyett ugyanis, hogy kilistázzuk a legszebb, legtakarékosabb vagy legolcsóbban szervizelhető autók listáját, inkább igyekszünk arra sarkallni, hogy légy őszinte magadhoz a számodra fontos szempontokat illetően, mérlegelj és hozd meg a legjobb döntést. A te legjobb döntésedhez pedig sosem mások legjobb döntésein át vezet az út. Tehát az első és egyben legfontosabb kérdés a következő:

Milyen elvárásaid vannak az autóddal szemben?

  • Legyen extrém gyors
  • Legyen sportos, vagány vagy éppen elegáns
  • Legyen biztonságos, hiszen a családod is veled szokott utazni
  • Legyen kényelmes, hosszú utakon se kezdjen benne fájni a derekad
  • Legyen tágas, jól pakolható, hogy ne jelentsen gondot egy hétvégi bevásárlás vagy egy hosszabb, autós családi nyaralás
  • Legyen olcsó a fenntartása (hiba esetén olcsó alkatrészek, takarékos szervizdíjak)
  • Legyen takarékos (fogyasszon keveset)
  • Legyen környezetkímélő (csak óvatosan! Az elektromos autók nem feltétlenül jelentik a legjobb választást)

Állítsd sorrendbe a fenti szempontokat a fontosság szerint. Illetve, gondolkozz el azon is, hogy van-e olyan márka, ami közel áll a szívedhez vagy amit semmiképp sem szeretnél. Ez utóbbiakat nyugodtan vesd el, hiszen ha mondjuk zsigeri ellenérzésed van a Suzukival, a Teslával vagy épp az Opellel szemben, akkor nem érdemes azt venned, hiszen sosem fogod a sajátodnak érezni.

Gondold végig azt is, hogy mire fogod használni a kocsit. Autópályán vagy városban közlekedsz inkább? Rövidebb vagy hosszabb távon utazol? Hányan használjátok, mit és mennyit pakoltok bele?

Azt ugye tudjuk, hogy minden döntés érzelmi alapokon nyugszik. Igen, mindegyik; aki azt gondolja, hogy reális szempontok vezérlik, annak azt üzenem, hogy ő is érzelmi alapon dönt, csak később racionalizál. De racionalizálni igenis fontos, hiszen ettől válik tudatossá és megalapozottá a döntésünk.

Mindent egybevetve tehát, mielőtt autót választasz, nagyon is érdemes végig gondolnod a saját elvárásaidat, hogy később ne érjen csalódás, és hogy tényleg azt a kocsit válaszd, ami hosszú távon kiszolgál, és amiben örömöd leled. Ha tanácsra lenne szükséged, akkor keress bennünket bizalommal!