Nézesd meg az akkumulátort

Egy felmérés szerint a téli időszak kezdetén azért hívják a legtöbbször az autómentőket, mert az akkumulátor beadja a kulcsot, és emiatt nem indul az autó. Ha a te kocsid is betöltötte már a negyedik életévét, akkor bizony neked is érdemes lehet elhozni bevizsgáltatni az akkumulátort, mielőtt egy szép téli reggelen kellemetlen meglepetés ér.

Van előjele annak, ha haldoklik az akkumulátor?

Nem minden esetben, de ha az ember kicsit jobban odafigyel, akkor gyanút foghat, hogy valami gond van. Ilyen intő jel például, ha az ablaktörlő lapát lassabban mozog, az ablakemelő motorja küzd vagy ha indításánál az akksi lassabban forgatja az indítómotort, és emiatt lomhábbnak tűnik az autó. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod, akkor semmiképp ne hazardírozz, mert nagyon megütheted a bokád.

Miért befolyásolja a hőmérséklet az akkumulátorok működését?

A savas akkumulátor működése kémiai reakciókon alapul, ezeket a kémiai reakciókat pedig jelentősen lelassítja az alacsony hőmérséklet. A hideg hatására a telep kapacitása és energiája csökken, a töltés lelassul, az akkumulátor pedig előbb vagy utóbb szép csendben meghal. Ezt pedig végképp nem érdemes megvárni.

Mit tehetsz, hogy ezt megakadályozd?

Télen nagyon jót tesz az akkumulátornak, ha a kocsi fedett, fűtött garázsban áll, azokban ezt nyilván nem mindenki teheti meg. Néhányan a nap végén egyszerűen kikapják az akkumulátort az autóból, és felviszik magukkal a lakásba, hogy éjjel melegben legyen. Ennél azonban nyilván sokkal egyszerűbb, ha minden évben bevizsgáltatod az akkumulátort, és ha a szerelőd cserét javasol, akkor hallgatsz rá, és nem hívod ki magad ellen a sorsot.

Ha nem indul, majd bebikázzuk

Igen, ez is egy lehetőség, de azért azt ne felejtsd el, hogy nagyon kellemetlen reggel a forgalomban autósokat leinteni, bízva abban, hogy valakinél éppen van bikakábel, és van is arra ideje, hogy neked segítsen. A bikázás ráadásul csak gyors segély; nem oldja meg a problémádat. Azt az akksit, amit egyszer bebikáztál, érdemes utána azonnal lecserélni, hiszen, ha egyszer cserben hagyott, akkor minden bizonnyal meg fogja tenni még egyszer.

Hogy mindezt megakadályozd, kérj időpontot hozzánk, és hozd el az autót, hogy bevizsgáljuk az akkumulátort!