Közlekedj okosan!

A közlekedés nem csak érdekes, hanem egyenesen életveszélyes társasjáték. Megvan az a különleges sajátossága, hogy mindenki pontosan tisztában van azzal, hogy a többi résztvevőnek hogyan kellene viselkednie, önmagát tekintve pedig mindig megtalálja az aktuális kiskaput.

Autósként például előszeretettel rázzuk az öklünket a biciklisekre, akik a semmiből felbukkanva áttekernek előttünk a zebrán, de kanyarodás előtt még azért pont rásandítunk az Instagramra, esetleg be is szívecskézünk gyorsan egy képet. Felmerül a kérdés, hogy ha például ilyenkor baleset történik, az kinek a hibája…?

Nem érdekes, hogy kinek a hibája; illetve nem ez a legfontosabb kérdés. A legfontosabb az lenne, hogy mindenki figyeljen a másikra, és betartsa a szabályokat, hiszen azok nem azért íródtak, hogy bonyolítsák a közlekedést, hanem, hogy biztonságosabbá tegyék.

Ha gyalogos vagy

 

Ha gyalogosként közlekedsz, akkor kétségkívül te vagy a legvédtelenebb a pályán, érdemes tehát nagyon odafigyelned. Furcsa (és kicsit kétségbeejtő) látni, ahogyan felnőtt emberek lépnek le az úttestre a mobiljukból fel sem nézve. Ők vajon teljes bizalommal vannak az autósok iránt, vagy egyszerűen csak nem hiszik, hogy bajuk eshet? Gyerekkorban mindenkinek megtanítják a szülei, hogy nézzen körül, mielőtt lelép az úttestre, aztán ezt szépen elfelejtik, mire felnőnek? Ők vajon mit tanítanak majd a saját gyerekeiknek? Milyen példát mutatnak? Ne nézz fel a telefonodból, mert az úgyis megvéd…?!

Ha biciklis vagy

 

Nem, szintén nem vagy golyóálló, ahogyan a többiek sem azok. Nem véletlenül mondja a KRESZ, hogy a zebrán át kell tolnod a biciklidet, ugyanis az a kanyarodó autó, aki veled egyszerre kap zöld lámpát, egyáltalán nem biztos, hogy képes felmérni az érkezésed, ha át akarsz suhanni előtte. A zajszűrő fejhallgató sem szolgálja az utakon a biztonságodat, abba pedig inkább bele se menjünk, hogy mekkora veszélybe kerülhetsz, ha elengeded a kormányt és a telefonodat bizerálod.

Ha autós vagy

 

Ebből a triumvirátusból te vagy a legvédettebb, de te sem vagy halhatatlan. Ráadásul, ha nem vagy elég körültekintő, akkor komoly kárt tehetsz mások testi épségében, legyen az akár gyalogos, bicajos vagy robogós. Autóba ülni hatalmas felelősség, és nem véletlen, hogy a KRESZ is előzékenységre int – amit nem csak más autósokkal-, hanem a forgalom minden más résztvevőjével szemben illene gyakorolnod.