Okos zebra Tatán

Nemrég átadták Tata városában az első, magyar fejlesztésű, okos gyalogátkelő helyet. (Nagy volt a kísértés, hogy okos zebrát írjak, de inkább kihagytam). Az új, intelligens gyalogátkelőt a gyalogosok fokozott védelmében fejlesztették; energiatakarékos fényforrással üzemelve képes rá, hogy érzékelje, és a közeledő autók felé villanófénnyel jelezze, ha a zebrán éppen gyalogos halad át. Ráadásul, éjszaka ez a fény megvilágítja a gyalogosok cipőjét is.

Miért kell villanófénnyel jelezni, ha a zebrán éppen áthalad egy gyalogos?

Szürkületkor, sötétben vagy esőben autósként nem mindig könnyű észlelni, ha elénk kerül egy gyalogos (pláne, ha valaki megosztja a figyelmét a vezetés és az autórádió vagy az okostelefonja, tabletje között, de ebbe inkább most ne menjünk bele). A gyalogosok nyilván nem világítják ki magukat, nem ragasztgatnak prizmákat a kabátjuk ujjára, nem tekernek fényfüzért a nyakukba –  cserébe azonban feltűnően gyakran közlekednek szürke ruházatban, lehajtott fejjel (körül sem nézve), vagy bújnak el a telefonjuk képernyőjébe, amikor lelépnek az autósok elé a zebrán (jó esetben a zebrán, rosszabb esetben bárhol).

Tehát ilyen fejlesztésekre az emberek biztonsága érdekében igenis szükség van. Ráadásul, az intelligens gyalogátkelőt tervezői érzékelőkkel látták el, tehát automatikusan bekapcsol, ha mozgást észlel (nem a gyalogos hozza működésbe), ami szintén egy hatalmas jópont egy olyan világban, ahol senki semmire (még a saját testi épségére sem) képes odafigyelni.

Tatán egyébként éppen zajlik az „okos város” (angolul smart city) kiépítése, így rendre követik egymást a hasznosabbnál hasznosabb fejlesztések, és nem csak a közlekedés tekintetében. Tata törekszik rá, hogy a lehető legrövidebb időn belül lényegesen biztonságosabb és fenntarthatóbb várossá váljon, ennek égisze alatt, pedig számos különböző fejlesztésbe kezd.

Az okos gyalogátkelő nem teljesen felesleges, azonban, mint minden újítás, elsősorban ez is az embereken múlik, hogy tudják-e megfelelően használni (vagy aki eddig is fittyet hányt a zebrára, azt egy villogó lámpa sem kényszerítheti figyelemre). Mindent egybevetve viszont: ha ezzel a fejlesztéssel akár csak egyetlen baleset is megelőzhető, már megérte!