Téli tanácsok autósoknak

Ebben a bejegyzésben most olyan tippeket, tanácsokat fogunk megosztani veletek, melyek nagyban segíthetik a kényelmes és biztonságos téli autózást. Bizonyára lesznek köztük, amelyekre csak legyintesz (hiszen ki nem tudja?), de valószínűleg akad majd olyan is, amit olvasva a homlokodra csapsz: tényleg, erre nem ártana odafigyelni! Lássuk, mik azok az apróbb, nagyobb dolgok, amire minden autósnak minden elindulás előtt illene odafigyelnie!

Takarítsd le rendesen a havat az autóról!

Egy téli reggel, a hidegben lekaparni a jeget és lesöpörni a havat a kocsiról, bizony nem leányálom! Pláne, ha ember még késésben is van, és szeretne sietni (vagy egyszerűen csak lefagy a keze). Pedig letakarítani a szélvédőt, bizony nem elég! Ha a kocsi tetejéről nem söpröd le a havat, akkor egy nagyobb fékezésnél akár az egész a szélvédőn landolhat, ami igencsak ijesztő és veszélyes is! Akárcsak az, ha út közben a menetszél a mögötted haladó félvédőjére fújja a havat (esetleg jeget, ami akár a szélvédő üveg töréséhez is vezethet). Ráadásul a hó ugye sós, a sószemcsék pedig kárt tehetnek a fényezésben (ezért télen is ajánlott különben rendszeresen lemosni a kocsit).

Ne indulj el párás szélvédővel!

 

Ha ráküldöd a klímát, bízva abban, hogy pár száz méter megtételen után már biztosan ki fogsz látni rajta – az iszonyú felelőtlen húzás, hiszen ezen a rövid távon is történhet baleset! Tilos párás szélvédővel elindulni! Benzinkutakon, nagyobb hipermarketekben, autós boltokban is lehet kapni páramentesítő folyadékot, ami tényleg percek alatt megoldja a problémát!

Ha befagyott a zár

 

Sajnos télen az is megesik, hogy a zár egyszerűen befagy, és az ember egyszerűen képtelen kinyitni. Erre való a jégoldó spray – de fogadj meg egy tanácsot: ne a kesztyűtartóban tárold, mert ott túl sok hasznát nem veszed…

Ellenőrizd a keréknyomást!

 

Hideg időben a gumiabroncsok gyorsabban leereszthetnek, ezért fontos, hogy időről időre ellenőrizd a keréknyomást. Ezt bármelyik benzinkúton megteheted (illetve megkérhetsz egy jóvágású fiatalembert, hogy tegye meg neked). Ha laposnak tűnik, akkor ne indulj el vele, mert fokozottan balesetveszélyes lehet (ráadásul, ugye az sincs kizárva, hogy megsérült vagy kilyukadt a gumi). Ha többször is leenged, akkor mindenképp fordulj gumishoz!