Tippek takarékos vezetéshez

Van néhány olyan praktika, amit szem előtt tartva akár jelentősen is csökkenthetjük az autónk fogyasztását (mégpedig a jelenlegi üzemanyagárak mellett erre célszerű figyelni, hiszen ma már gyakorlatilag luxusnak számít az autózás). Ebben a bejegyzésben ezeket gyűjtöttük össze nektek.

Figyelj a gumikra

Nem csak biztonsági okokból szoktuk mondani, hogy télen téli-, nyáron pedig nyári gumival érdemes közlekedni; a megfelelő gumiválasztás ugyanis a fogyasztást is csökkentheti. Emellett pedig érdemes odafigyelned az optimális guminyomásra is, hiszen ha szökik a levegő a gumiból, azzal nő a gördülési ellenállás, ami magasabb fogyasztáshoz vezet. Az autók ideális guminyomása általában (hideg állapotban) 2,3-2,8 bar között van, de a pontos értéket meg tudod nézni a tanksapka belső részén, vagy a vezetőoldali ajtókereten.

Haladj egyenletes sebességgel

 

Ügyelj rá, hogy ne veszíts lendületet, és állandó gyorsítás-lassítás helyett inkább próbáld meg tartani a sebességet (akár tempomattal). Persze, ez nem elsősorban városi közlekedésre vonatkozik, sokkal inkább autópályákra, autóutakra. Ha megtartod a javasolt követési távolságot, akkor nem kell a fékre taposnod valahányszor az előtted haladó ezt teszi. Sok autóban van már úgynevezett váltásesedékességi kijelző (ez egy kis felfelé és lefelé mutató nyilacska a műszerfalon, ami jelzi, ha ideje váltanod). Ezeket úgy kalibrálták, hogy mindig a legkisebb fordulat elérésére törekedjen. Azokban a helyzetekben, amikor szükség van nagyobb fordulatra (például hegymenetben) nem mindig célszerű hallgatnod rá, nyugodtan pörgetheted a motort, hogy ne veszíts lendületet.

Ne állítsd le minden piroslámpánál a motort

 

Nem túl rég nagy divat volt, minden zöldlelkű sofőr leállította a motort a piros lámpánál- pedig nem mindig érdemes. Az indítás ugyanis egyrészt több üzemanyagot igényel, másrészt nagyobb a szén-dioxid kibocsátás is. A motort tehát csak akkor állíts le, ha minimum 20 másodpercet fogsz állni (különben teljesen feleslegesen növeled ezzel az akcióval a kocsi fogyasztását).

Ilyen fűtés, olyan fűtés

 

Ülésfűtés, kormányfűtés, ablakfűtés: ezek mind növelik a fogyasztást, úgyhogy csak akkor kapcsold be, ha valóban szükséged van rá, és csak addig hagyd, amíg kell, utána zárd el szépen.