Lesz nemulass, ha elmaradunk a kocsitörlesztővel

A cím kicsit megtévesztő lehet, ugyanis talán egyesek úgy értelmezhetik, hogy eddig meg lehetett úszni a rendszeres befizetéseket. Nos, erről szó sincs, ugyanis, aki elmaradt a havi részlet utalásával, az nyilván eddig is számíthatott felszólításokra, további nemfizetés esetén pedig a járgányt elvitte a bank. Most azonban a Ford konszern úgy döntött, hogy intelligens eszközökkel is megpróbálja rendszeres fizetésre bízni az ügyfeleit.

2023 a mesterséges intelligencia felívelésének az éve. Bárki számára sorra válnak elérhetővé az ingyenesen és korlátlanul hozzáférhető chatbotok (ilyen például az Open AI, amit ha még esetleg nem próbáltál, akkor ide kattintva magad is tesztelhetsz). Továbbá, az ingyenes képszerkesztő, kép- és videómanipuláló programokon keresztül azt is kezdik bebizonyítani, hogy már a mozgóképeknek (vagyis a saját szemünknek) sem hihetünk.

És most csak a mesterséges intelligencia teljesen ingyenes, lakossági felhasználásáról beszélek. Ennek fényében viszont egyáltalán nem meglepő, hogy a legnagyobb autógyárak is azon törik a fejüket, hogy hogyan és miképpen profitálhatnak az AI fejlődéséből, illetve, miképpen állíthatják a saját szolgálatukba azt.

De mi fog történni, ha valaki nem fizeti a Fordnál a részleteket?

 

Röviden annyi, hogy az autó bontja a bizalmi kapcsolatot a gazdájával, és kilép a barátságukból. A Ford tervei szerint, ha ugyanis valaki nem fizet, akkor a jármű szép sorban elkezdi lépésről lépésre letiltani a kényelmi funkciókat. Idegesítő zajokat kezd játszani a rádió, leáll a klímaberendezés, vagy letilt az elektronika, ha egy adott földrajzi helyet akarnánk elhagyni az autóval. Tekintve, hogy ezekben a járgányokban már beépített GPS működik, az autónk real time tudja tájékoztatni a bankot arról is, hogy éppen merre járunk, illetve, önvezető autók esetében egyszerűen átveszi az irányítást, és a bank által megadott helyre furikázza magát. Azért ez meglehetősen kényelmetlen és kellemetlen élmény nem igaz?  Nem is tudom, mit szólnék hozzá, ha a kocsi rádiójából út közben felcsendülne a szintipop muzsika, szürreális élmény lenne, biztos nem azon kezdenék gondolkodni, hogy mikor is adtam fel az utolsó csekket.