Hogyan őrizd meg a nyugalmad vezetés közben

Mindannyiunkkal megesik, hogy idegesen, feszülten ülünk autóba, pedig ilyen állapotban vezetni nagyon veszélyes, hiszen a stressz dekoncentrációt okoz és fokozhatja a reakcióidőt is. Ha feszültek vagyunk, nehezebben és lassabban tudatosítunk bizonyos veszélyhelyzeteket, gyorsabban hajtjuk a járgányt, türelmetlenebbek vagyunk – tehát nagyon fontos, hogy mielőtt útnak indulunk, megpróbáljunk megnyugodni. Ehhez adunk néhány tippet ebben a bejegyzésben.

Lélegezz mélyeket

Ha tudatosítod, hogy feszült vagy, az már fél siker, hiszen így az első pillanattól sokkal óvatosabb leszel. Indulás előtt vegyél néhány mély levegőt, és koncentrálj arra, ahogyan a stressz a kifújt levegővel együtt távozik belőled. Van egy közismert technika, az úgy nevezett doboz légzés. Ennek a technikának az a lényege, hogy 4 másodpercen keresztül szívod be a levegőt, majd 4 másodpercig bent tartod, utána 4 másodpercen át fújod ki, és a következő levegővételig is 4 másodpercet vársz (ha ezt elképzeled, pont olyan, mint egy négyzet, aminek minden egységnyi oldala 4 másodperc hosszú, ezért hívják doboz légzésnek – angolul boksz breathing). Csináld meg néhányszor ezt a gyakorlatot indulás előtt, és csak utána fordítsd el a slusszkulcsot.

Hallgass zenét

Indítsd el a Spotify-ról valami jó hangulatú, vidám zenét, hátha segít elterelni a gondolataidat. Ha ninsc kedved zenét hallgatni, egy érdekes podcasttal ugyanazt a hatást érheted el. A lényeg, hogy vezetés közben ne kattogjon az agyad.

Énekelj

Az éneklés ükanyáink taktikája volt, bár igaz, hogy elsősorban nem a stresszre, hanem kifejezetten a félelemérzetre van hatással. Megvan régi mesékből, filmekből (vagy akár saját tapasztalatokból), hogy a régi öregek mindig énekeltek, amikor lementek a pincébe? Nos, ezt nem csak azért tették, hogy elijesszék a patkányokat. Ha énekelsz, megszűnik a félelem, mert az emberi agy nem tud egyszerre énekhanokat produkálni és félelemérzetet generálni. Jó trükk, nemde?

Cselekedj valami jót

Légy előzékeny egy autóstársaddal, engedj át egy gyalogost a zebrán, vagy adj pénzt egy hajléktalannak. A jó cselekedetek ránk is visszahatnak, és képesek akár jobb kedvre is deríteni egy nehéz, feszültségekkel teli nap után.