Életmentő applikációval jön ki a Skoda

Hiánypótló applikáció fejlesztésén dolgozik a Skoda konszern: ezzel az újítással ugyanis az autó képes lesz figyelmeztetni a sofőrt, ha a vasúti átjáróhoz vonat közeledik, és hangjelzéssel késztet megállásra, ha nem észlel lassítást. Ebben a bejegyzésben ennek a fejlesztésnek a részleteit szeretnénk körbejárni.

Magyarországon megközelítőleg 6 000 vasúti átjáró van, de csak minden másodiknál gondoskodik sorompó vagy fénysorompó az autósok biztonságáról. Ez sajnos Európai viszonylatban is gyenge eredménynek számít, bár valószínűleg Csehország sem jeleskedik ebben, ha a Skoda éppen ott kezdte meg az új applikáció fejlesztését és tesztelését (a tesztelés jelenleg is zajlik).

Hogyan működik ez az új alkalmazás?

A „vonatfigyelő” applikáció a Skoda infotainment hálózatán (úgynevezett Skoda Traffication) keresztül elérhető, ami a felhőn keresztül tájékoztatja az autóst a vonat közeledéséről. Az autó a központi multimédiás képernyőn keresztül jelez a sofőrnek, ha veszélyt érzékel. Az alábbi linkre kattintva megtekintheted a Skoda Youtube-ra feltöltött videóját az applikáció működéséről:

Megnézem a videót

A kis videón jól látszik, ahogyan a felhő alapú rendszer párhuzamosan kommunikál a közeledő vonattal, és a gépkocsiban lévő infotainment szoftverrel, így megbízhatóan tud tájékoztatást adni a vonat közeledéséről a sofőrnek.

Valóban szükség van erre az újításra?

A válasz egyértelmű: igen. Az emberek ugyanis egyrészt nincsenek teljes biztonságban azoknál a vasúti átkelőknél, ahol nincsen sorompó, és emiatt sajnos Európa-szerte igen sok baleset történik. Másrészt, olyat is láttunk már, hogy valaki nem vette elég komolyan a piros jelzést, gondolta, még éppen átcsúszik a síneken a vonat előtt – és sajnos ott is hagyta a fogát (ez gyalogosokra is igaz, nem csak az autósokra). Persze, a Skoda applikációja nem lassítja és nem fékezi le az autót a sínek előtt (az mondjuk elég veszélyes is lenne), de a sofőrök talán kellően komolyan veszik majd a hangos figyelmeztetést ahhoz, hogy Európa-szerte jelentősen csökkenjenek a vonatbalesetek. A Skoda bízik benne, hogy a teszt időszak mielőbb lezárul, és piacra tuják dobni az új fejlesztést.