Friss a jogosítványod? Ezekre figyelj!

Van néhány alapvető baki, ami igen gyakori a friss jogosítvánnyal rendelkezők körében. Ebben a bejegyzésben most ezeket gyűjtöttük össze, elsősorban azért, hogy segítséget nyújtsunk a még tapasztalatlan sofőröknek.

A behúzott kézifék

Mindenkinek van olyan ismerőse, aki legalább egyszer, de leginkább szokásszerűen behúzott kézifékkel közlekedett. Mégpedig a behúzott kézifék nem csak az autót lassítja, de nagyon rövid idő alatt elviselhetetlenül intenzív égett szaggal is megajándékozza a résztvevőket, amiből a tapasztalatlan sofőr előbb deriválja, hogy kigyulladt a motor, mint hogy egyszerűen csak ki kéne engedni a kéziféket. Régen divat volt az úgynevezett SIKKES indulás, ami három fontos teendőt takar, miután beültünk a járgányba és beindítottuk: sebesség (azaz, tedd a megfelelő sebességbe a váltót), irányjelző (jelezd a forgalom résztvevőinek az indulási szándékot) és kézifék (vagyis engedd ki a kéziféket).

A be nem húzott kézifék

Ez sajnos ugyanakkora (ha nem nagyobb) problémát rejthet magában, pláne, ha a parkoló autót még üresben is hagyod. Ugyanis ilyen esetben a járgány önállósíthatja magát a távollétedben, és egyszerűen elgurul… Az a legjobb, ha megszokod, hogy minden esetben tedd egyesbe a váltót a parkolás után, az megfogja a kocsit. Persze azzal sem okozol kárt, ha a kéziféket is behúzod, csak majd indulásnál ne felejtsd el kiengedni.

A ködlámpa

A ködlámpát valamiért kimondottan szeretik felkapcsolni az emberek, amikor még friss a jogosítványuk, valószínűleg fokozza a biztonságérzetüket. Pedig ha a körülmények nem indokolják, akkor a KRESZ szerint tilos is, hiszen zavarja a forgalom többi résztvevőjét, akárcsak a reflektor. Ködlámpát ezért csak indokolt esetben használjunk!

Az a fránya lefulladás

Nem csak új jogosítvánnyal, hanem újonnan vásárolt, még szokatlan autóval is fennáll a veszélye annak, hogy induláskor az ember lefullad. Az ilyen helyzetekre igaz a mondás: gyakorlat teszi a mestert. Minél többször indulsz el egy adott autóval, annál biztosabban fogod érezni, hogy meddig engedheted fel a kuplungot. Ha pedig az utasod ezért cikizne, akkor nyugodtan ajánld fel neki, hogy akár busszal is mehet…