Tud vezetni, akinek van jogosítványa?

A jogosítvány megszerzése után nem mindenkinek van lehetősége autóba ülni, és mindennap gyakorolni a tanultakat. Sokan ugyanis nem tudnak megengedni maguknak egy autóvásárlást (pláne fiatalon), és megesik, hogy a családban, a közvetlen környezetükben sincs senkinek autója, amin gyakorolhatnának. Ezért a jogosítvány akár évekig is pihenhet a fiókban, ami alatt a frissen lett sofőr rengeteget felejt a (sajnos amúgy is felületes) tudásából, gyakorlatot pedig szinte egyáltalán nem szerez.

Mi az alapkövetelmény a jogosítvány megszerzéséhez?

A számszerű alapkövetelmény 29 levezetett óra és 580 km. Ez egyáltalán nem túl sok, arról nem is beszélve, hogy többnyire átlagos forgalomban, mérsékelt sebességgel történik, és csak nagyon ritkán fordul elő, hogy a tanuló bármilyen jellegű vészhelyzetben (csúszós út, vészfékezés, zuhogó eső vagy tejfölszerű köd) találja magát, vagyis ilyen helyzetekben esélye sincs tapasztalatot gyűjteni.

Mégpedig, hazánkban arányaiban sok baleset fakad a sofőrök tapasztalatlanságából vagy túlzott bátorságából. De aki alatt még egyszer sem vált irányíthatatlanná az autó, az mégis honnan tudná, hogy mit kell tennie olyankor?

2022-ben összesen 4965 balesetet regisztráltak, ami 8%-kal több mint az előző évben. Ennek 28%-át relatív gyorshajtás, 26%-át pedig az elsőbbség meg nem adása okozta. A relatív gyorshajtás azt jelenti, hogy a sofőr nem körülményekhez mért sebességgel közlekedik (adott esetben nem veszi figyelembe az időjárási viszonyokat vagy au autó műszaki állapotát). De vajon véletlen vagy direkt csinálják? Vajon tudhatja-e egy tapasztalatlan friss jogosítvánnyal rendelkező, hogy csúszós utakon csökkenteni kell az autó sebességét, illetve, hogy egy régi, rozoga kocsit nem érdemes széthajtani, mert abból komoly baj is lehet?

Ha az ember nem gyűjt elegendő tapasztalatot az autósiskolában, az egyértelműen nem az ő hibája (nyilván senki sem rendelhet jégesőt, hogy megtanulja irányítani a járművet csúszós úton is), azonban attól a pillanattól, hogy beül  volán mögé és elindul a járművel, már ő a felelős, ha balesetet okoz. Talán érdemes lenne az autós iskoláknak nagyobb figyelmet szentelni arra, hogy felelősségteljes, előzékeny sofőröket neveljenek. Bizonyára akkor kevesebb baleset történne az utakon.