Mikor nem fizet a biztosító?

Az autóbalesetek soha nem kívánatos események, de ha bekövetkeznek, fontos tisztában lenni a felelősségbiztosító szerepével és a kártérítési folyamatokkal, különben akár kellemetlen meglepetés is érhet bennünket. Az ügyfelek sokszor azt feltételezik, hogy az autószervizekben végzett javításokat mindig a felelősségbiztosító fizeti, azonban ez ebben a formában sajnos nem feltétlenül igaz. Íme néhány eset, amikor a felelősségbiztosító nem fizet.

Nem jogosult kártérítésre

A felelősségbiztosító csak azokat a károkat téríti meg, amelyek jogosultak a kártérítésre. Például, ha az autó tulajdonosa nem rendelkezik érvényes jogosítvánnyal, vagy az autó nem volt rendesen karbantartva, a biztosító elutasíthatja a kártérítési igényt.

Nem teljesített biztosítási feltételek

A biztosítók általában előírják bizonyos feltételek teljesítését a kártérítéshez. Például, ha az autó vezetője részegen okoz balesetet, vagy az autó nem volt jogosult a közúti forgalomban való részvételre (nincs érvényes forgalmi engedély), a biztosító szintén megtagadja a kifizetést. Sőt, a károsult e mellett komoly büntetésre is számíthat.

Felmerült vitás körülmények

Ha az autóbaleset körülményei vitatottak vagy nem egyértelműek, a felelősségbiztosítók általában nem fognak azonnal fizetni. Előfordulhat, hogy a biztosítók alapos nyomozást folytatnak az eset körülményeinek tisztázása érdekében, mielőtt fizetést kezdeményeznek. Ha a balesetbe a rendőrség is bevonásra került valamilyen formában, akkor a biztosító általában megvárja, hogy az ügy lezáruljon, és a károsult csak ezután várhat kifizetést.

A biztosítási összeg túllépése

Ha a javítási költség meghaladná a kárkori érték 60%-át, akkor gazdasági totálkárnak minősül, és a biztosító mindössze a javítás 60%-át fizeti ki.  Ezért nagyon nem árt tisztában lennünk azzal, hogy milyen feltételek mellett kötünk biztosítást.

Minden autótulajdonosnak fontos tisztában lennie ezekkel a körülményekkel annak érdekében, hogy ne legyenek váratlan meglepetések az autóbalesetek utáni kártérítési folyamatok során. A szakértői tanácsadás és a biztosítási szabályok alapos ismerete segíthet abban, hogy mindig tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. A Morvai Autószerviz az ügyfelei részére teljes körű biztosítási ügyintézést is vállal. A részletekről érdeklődj telefonon! Várjuk a hívásod a 06 1 403 26 48-as telefonszámon!