Kátyúba hajtottál? Fizettesd ki a kárt!

Gyakorló sofőrként Veled is bizonyára számtalan alkalommal megesett már, hogy autózás közben belehajtottál egy kisebb vagy egy nagyobb kátyúba. De vajon azt tudod-e, hogy az ebből fakadó sérülések és hibák javítását nem feltétlenül kell saját zsebből rendezned? Ebből a bejegyzésünkből megtudod, hogy hogyan érdemes eljárnod, és kit vonhatsz felelősségre, ha megtörtént a baj.

Tegyük fel, hogy gondtalanul utazol (szigorúan betartva az adott útszakaszon megengedett sebességet), amikor is belehajtasz egy kátyúba. Ilyen helyzetben legyen az az első dolgod, hogy (amint ezt biztonságosan meg tudod tenni) félreállsz, kiszállsz és szemrevételezed a kárt. Ezt követően hívj rendőrt, aki felveszi majd a hatósági jegyzőkönyvet.

A jegyzőkönyv egy olyan dokumentum, ami tartalmazza a helyzet leírását, több eltérő szögből készült fotót az adott kátyúról, a helyszínről, valamint az autódon keletkezett sérülésekről. Ha az esetet tanú is látta, akkor az ő beszámolóját is rögzítik, illetve az elérhetőségeit is felírják. Amennyiben személyi sérülés történt, akkor annak a részletei is belekerülnek a jegyzőkönyvbe.

Ennél a pontnál kétfelé ágazik a történet.

Az első opció, hogy van úgynevezett kátyúkár-biztosításod. Ebben az esetben keresd fel a biztosítódat, és küldd el nekik a hatósági jegyzőkönyvet, valamint a forgalmi engedélyed és a jogosítványod másolatát. Személyi sérülés esetén az orvos által kiállított igazolást is.

A második opció, hogy nem rendelkezel ilyen speciális biztosítással, ebben az esetben az út fenntartója fog neked kártérítést fizetni. Az ő részükre szintén ugyanazokat a dokumentumokat kell elküldened. Ha a baleset és a kapcsolatfelvétel közti időszakban megjavíttattad a kocsidat, akkor az ezt igazoló számlát is mellékeld.

Mindkét esetben nagyon fontos (és jelentősen megkönnyíti a procedúrát), ha rendelkezel hatósági jegyzőkönyvvel, ezért ha kártérítéshez folyamodsz, akkor mindenképpen hívj rendőrt a baleset után. Adunk egy kis segítséget, hogy a baleset helyszínétől függően ki a felelős az utak állapotáért:

  • Összekötő autópályák a települések között: Magyar Közút Zrt.
  • Főútvonalak Budapesten: Budapest Közút Zrt.
  • Lakott területen belüli utak: illetékes önkormányzat

Ha pedig budapesti autószerelőt keresel, akkor fordulj hozzánk bizalommal!