Fokozottan ellenőrzik az öv használatát

A Rendőrség a közelmúltban arról adott tájékoztatást, hogy egy EU-s kezdeményezéshez csatlakozva fokozottan fogja ellenőrizni a közutakon a biztonsági öv használatát. Nyilván, mondanunk sem kell, hogy aki pedig elmulasztja magát becsatolni, az igen komoly birságra számíthat. De miért is „nyaggatják” folyton az autósokat a biztonsági övvel…?

A biztonsági öv az egyik leghatékonyabb biztonsági berendezés a járművekben, ennek ellenére sokan még mindig nem használják megfelelően (sőt, sajnos olyan is akad, aki egyáltalán nem használja). Az Amerikai Egyesült Államokban 2019-ben több mint 9400 olyan ember halt meg autóbalesetben, akik nem voltak bekötve. Ez a szám riasztó, hiszen baleset esetén a biztonsági övek akár életet is menthetnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, miért olyan fontos a biztonsági öv használata, sofőrként és utasként egyaránt.

Ütközés esetén a biztonsági öv megóvja a járműben ülőket attól, hogy kirepüljenek az autóból, ami súlyos sérüléseket vagy halált okozhat. Lássuk a balesetet a fizika szempontjából. A tehetetlenségi erőnek „köszönhetően”, amikor egy jármű ütközés folytán hirtelen megáll, a benne ülő ember teste ugyanolyan sebességgel halad tovább az adott irányba (egészen addig, amíg meg nem állítja valami az autóban, például a kormánykerék, a műszerfal vagy a szélvédő). A biztonsági öv pontosan ezt akadályozza meg, azzal, hogy segít elosztani az ütközés erejét a test erősebb, ellenállóbb részein (megóvva ezzel élettani szempontból fontosabb szerveinket).

Még egy viszonylag kisebb ütközés is sérülésekhez (például csonttörésekhez, belső sérülésekhez és fejsérüléshez) vezethet, ha valaki nem használja a biztonsági övet. Ezek a sérülések nagyon fájdalmasak lehetnek, és hosszú ideig gyógyulhatnak, ami bevételkieséshez, drága orvosi számlákhoz és az életminőség romlásához vezethet. A biztonsági öv becsatolásával sokkal kevésbé valószínű, hogy ilyen típusú sérüléseket szenvedünk el.

Végül, a biztonsági öv használata nemcsak fontos, hanem kötelező is. Ennek elmulasztása pénzbírságot és különféle szankciókat vonhat maga után. Ezen kívül, a baleset okozta kár díjának megtérítésénél a biztosítótársaságok azt is mindig figyelembe veszik, hogy a járművezető be volt-e kötve a baleset idején.

A biztonsági övet becsatolni csupán egyetlen mozdulat, egyetlen másodperc – de ez az egyetlen másodperc ütközés esetén megmentheti az életed (és utastársaid életét is).