Mi a gond az elektromos rollerekkel?

Már szinte nincs is olyan pontja a városnak, ahol ne találkozhatnánk (többnyire igen hanyag módon) hátrahagyott elektromos rollerekkel. És ez természetesen nem csak magyar sajátosság! Európa nagyobb városaiban az ott élők és a turisták egyre nagyobb lelkesedéssel választják a közlekedésnek ezt a módját, azonban sajnos az elektromos rollerek terjedésével egyenes arányban nő a balesetk száma is. Éppen ezért döntött úgy az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC), hogy módosítja (azaz szigorítja) a rollereket érintő szabályozásokat.

Első körben, felemelik a rollerezés alsó korhatárát 14 évről 16 évre. Jelenleg ugyanis a 14 éves gyerekek is furikázhatnak felügyelet nélkül rollerrel. Ez persze nem gond, sőt, nagyon is praktikus, ha a gyermek kellőképpen felelősségteljes, valamint a saját- és mások testi épségére is odafigyel. Azonban sajnos nem ez a jellemző, sokkal inkább az esztelen száguldozás (le a járdáról, keresztül-kasul az autóúton, át a piros lámpán)…

Az elektromos rollerekbe, továbbá, gyárilag beépített sebességkorlátozó eszközt is terveznek, ami megakadályozza, hogy a roller sebessége meghaladja a 20 km/órát. A kerekek is nagyobbak lesznek: az új méret 30,5 cm lesz.

A fentieken túl, az elektromos rolleren kötelezővé teszik a bukósisak viselését, és megtiltják a közlekedőknek, hogy gyalogúton vagy járdán furikázzanak vele; továbbá, ittas állapotban sem lesz szabad használni a rollert.

Akik szerint mindez túlzás, azok kedvéért álljon itt egy rövid statisztika a németországi roller-balesetek számáról:

  • A 2020-as években összesen 2 100 baleset
  • A 2021-es években összesen 5 500 baleset
  • A 2022-es években összesen 7600 baleset (2022. októberében 11 halálos áldozat)

Az elektromos roller kényelmes, gyors és praktikus módja a városon belüli, rövidebb utak megtételének, és jogosítványhoz nyilván nem köthető a használata. Viszont, az emberek meggondolatlansága és felelőtlensége sajnos kivívta, hogy a rollerhasználatot is szabályozni kelljen. Nem, nem azért, hogy legyen még valami, amiért a rendőrök jól megbüntethetnek. Hanem azért, hogy mind a rolleres, mint a gyalogosok, mind pedig a forgalom egyéb résztvevői biztonságban lehessenek. Apropó: vajon telefonozni ér rollerezés közben…?