Tavaszi autóápolás

Az igen szeszélyes (mondhatni, cudar) március után végre elérkezett a lényegesen enyhébb, kellemesebb április, ami éppen megfelelő egy teljes körű, tavaszi autóápolásra. A téli hideg és a csapadék ugyanis nyomot hagy a járművön, ezért nagyon fontos, hogy a tavasz beköszöntével időt szenteljünk egy alapos tisztításra, karbantartásra.

A takarítást érdemes a beltérrel kezdeni, hiszen az edzőcipőben ki-bemászlálás, kúszás, hajlongás során összepiszkolhatjuk a kasznit kívülről. Először is nyisd fel a csomagtartó tetejét, és szedd ki a pótkereket (ha télen használtad. Ha nem volt rá szükség, akkor ezt a lépést átugorhatod). Dobáld ki innen az összegyűlt szatyrokat, dobozokat, miegymást, és jó alaposan porszívózd ki a csomagtartót. A porszívózás után célszerű nedves ruhával is áttörölnöd, de ha így teszel, akkor utána hagyj rá időt, hogy rendesen kiszellőzzön.

Ezután következhet az utastér. Kezdd hátul, és haladj előre felé. Jó alaposan porszívózd ki a kárpitot, a lábteret és a fakkokat, rekeszeket is. Valamilyen antibakteriális tisztítóval törölgesd át az ajtókat (de olyat válassz, ami nem hagy foltot, nem színezi el, nem fakítja ki és nem károsítja a burkolatot). A művelethez megfelelő kárpittisztítót szinte bármelyik benzinkúton és hipermarketben kapsz, de először csak egy kis, kevésbé látható részen próbáld ki, nehogy kárt tegyen a kárpitban.

Vedd ki, rázd ki, porszívózd át alaposan a szőnyegeket is (gumiszőnyeg esetén bátran ess neki slaggal-de nehogy vizesen tedd vissza). Törölgesd át a műszerfalat, a nehezen hozzáférhető helyeken (például a gombok, kapcsolók körül) használj fogkefét vagy fültisztító pálcikát, hogy a nehezen hozzáférhető helyeken se maradjon kosz, por vagy baktérium.

Ha az autó belseje már csacsog-ragyog, akkor következhet az autómosás (kézi mosást javaslunk, a gépi mosók ugyanis gyakrabban tesznek kárt a fényezésben). Ügyelj a fényszórók megfelelő tisztítására is. Ha azonban azt tapasztalod, hogy egy alapos mosás nem segít, akkor hozd el hozzánk az autót fényszóró-felújításra.

A teljes körű tavaszi nagytakarítás után pedig érdemes kérned a szerviben egy autóátvizsgálást, hogy megbizonyosodj róla, hogy a téli időjárási viszonyok nem károsították a kormány- és a fékberendezést.

Szeretettel várunk!