Fényszóró karbantartása télen

Az esőben, hóban, fagyban, ködben való közlekedés komoly kihívások elé állítja az autóvezetőket, különösen, ha a jármű fényszórói nem megfelelően működnek. A téli hónapokban kulcsfontosságú a fényszórók rendszeres karbantartása, hogy megfelelő látási viszonyokat biztosítsanak a sofőrnek, és láthatóvá tegyék a járművet a többi autós, gyalogos és biciklis számára.

A tisztaság az elsődleges szempont

A fényszórók tisztasága a megfelelő látási viszonyok alapvető feltétele. A téli időszakban a járművek gyakran ki vannak téve sárnak, latyaknak, illetve hó- és jégrétegeknek. Ezért rendszeres időközönként tisztítsuk meg a fényszórókat, hogy optimális fényerőt biztosítsanak. Használjunk lágy rongyot és speciális ablaktisztító folyadékot a tisztításhoz.

Az izzók és reflektorok állapotának ellenőrzése

Ellenőrizd rendszeresen az izzókat és a reflektorokat, mivel télen gyakrabban lehetnek hibák. Ha az izzók elhalványultak vagy kifogytak, cseréltesd ki őket azonnal, hiszen nagyon fontos a megfelelő fényerő (a halványan pislákoló lámpa sajnos nem szavatolja, hogy a többiek időben észrevesznek a sötétben).

Mit tehetsz, ha bemattult a fényszóród?

Ne aggódj, nem kell rögtön költséges cserére gondolnod, van ennél olcsóbb, gyorsabb megoldás is, ami az esetek többségében ugyanúgy megoldja a problémát, mint egy új fényszóró. A Morvai Szervizben örömmel vállaljuk a bemattult fényszóró felújítását. Ennek az eljárásnak köszönhetően a régi, matt lámpabura egy napon belül olyan lesz mint új korában!

Ha úgy látod, hogy a fényszóró már nem negedi át a fényt és az üveg matt árnyalatra váltott, akkor érdemes mielőbb bejelentkezned fényszóró felújításra (pláne most, a téli időszakban, amikor sokkal rövidebbek a nappalok és már délután sötét van). Ez természetesen akkor is igaz, ha esetleg csak a városban vezetsz, ahol jó a közvilágítás. Hidd el, a fényszórók minősége nagyon sokat számít a biztonság szempontjából.

A különböző autóknak más-más típusú fényszórója van. Van, amiben LED izzó világít, és van, amiben halogén vagy xenon – de maga a bura ugyanabból az anyagból (polikarbonátból) készül. Éppen ezért, bármilyen típusú autó fényszóróját fel tudjuk újítani. Kérj időpontot most, ha úgy látod, hogy a kocsid fényszórója elveszítette átlátszóságát!