Erre figyelj, ha vontatmánnyal utazol

A nyári időszak az utazások és a családi kirándulások ideje. Sokan választják az utánfutó vagy lakókocsi kényelmes lehetőségét nagyobb túrákhoz vagy akár a vakációhoz. De mire kell figyelnünk, ha ilyen vontatmánnyal vágunk neki az útnak?

Első és legfontosabb szempont a biztonság. Alaposan ellenőrizni kell a jármű fékrendszerét és futóművét, illetve az utánfutó akasztószerkezetét. Ezek élettartama erősen függ a használat intenzitásától és a rendszeres karbantartáson is nagyon sok  múlik (mint bármilyen más jármű esetében). A kopott vagy rosszul karbantartott alkatrészek balesetveszélyesek lehetnek út közben. Szervizünk szakemberei átvizsgálják és igény esetén cserélik a problémás alkatrészeket.

Fontos a kocsi és a vontatmány súlyelosztása is. Többletsúly esetén csökkenteni kell a terhelést vagy akár ballasztot kell alkalmazni a kocsi stabilizálására. Figyelni kell a maximális megengedett együttes tömegre is (ez ugyanis nem várt problémát okozhat egy esetleges rendőri igazoltatás során).

Ügyeljünk a kényelemre és a biztonságra

A tolatókamra jelentősen növeli a biztonságot és a kényelmet a manőverezésnél. Célszerű megnövelt tolató tükröket is beszerezni, a fedélzeti kamera pedig sok vitát és kínos helyzetet megelőzhet parkoláskor.

Nem szabad megfeledkezni a megfelelő vonóhorog-rögzítésről és a biztonsági lánc vagy kábel használatáról sem. Így akkor sem válik le a lakókocsi, ha az akasztó valamilyen oknál fogva elhagyná a helyét.

A túrázók útjuk során gyakran parkolnak hosszabb-rövidebb időre. Az utánfutó vagy lakókocsi ilyenkor jobban megőrzi a belső hőmérsékletet, ha napvédő rolóval vagy ponyvával árnyékoljuk le az oldalfalakat. Az éjszakai szellőztetésnél pedig gondoljunk a szúnyoghálóra is.

Ha mindent rendben előkészítettünk, akkor már csak egy dolgot kell megjegyeznünk: lassítsunk! A megengedettnél lassabb tempó növeli a kocsi és a lakókocsi élettartamát, csökkenti a rezgéskárokat, és ami a legfontosabb: így biztonságosabb lesz a közlekedés. Fontos, hogy ha még nem vezettünk ilyen járművet, akkor hagyjunk magunknak időt és lehetőséget egy kis rutinszerzésre. Ne dobjuk magunkat azonnal a mélyvízbe egy horvátországi lakókocsi-túrával.

Biztonságos és kellemes utazást kívánunk! Ha bármilyen kérdés merülne fel a felkészüléssel vagy szervizeléssel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal!