Segítség, vezetek!

A legtöbben már kisgyermekkorban nagyon vágyunk rá, hogy autót vezessünk. Aztán, amikor eljön az ideje, akkor sokan megrettennek, megrémülnek, és még a jogosítvány megszerzése után is bizonytalanul merészkednek ki a városi forgalomba. Nekik szeretnénk adni néhány tanácsot ebben a bejegyzésben.

Két lábbal három pedált?!

 

Kezdőként az autóvezetés bonyolult, összetett dolognak tűnik. Egyszerre kell kinyomni a kuplungot és kezelni a váltót. Ráadásul az ember közben kormányozzon, lassítson, gyorsítson, fékezzen, figyeljen, indexeljen és még gyakoroljon is előzékenységet a többi autóssal szemben… Igen, ez így leírva tényleg durvának tűnik, de ha ráérzel és gyakorlod, akkor idővel reflexszerűvé válnak ezek a mozdulatok.

Sokan nem szeretnek kezdőként kimerészkedni a forgalomba, mert úgy érzik, hogy ők a leggyengébb láncszemek a közlekedésben. A bizonytalanságukat pedig csak fokozza, ha esetenként egy-egy türelmetlen sofőr rájuk is dudál. Nekik, egyrészt azt javasolnánk, hogy ezt bátran engedjék el a fülük mellett, hiszen bárkinek lehet rossz napja. Másrészt, hogy „gyakorlat teszi a mestert”, tehát csak akkor válhat belőlük jó sofőr, ha minél többet vezetnek.

Óvatosan de magabiztosan

 

A stressz és a félelem életünk egyetlen területén sem válik hasznunkra, így az autóvezetést sem segíti. Légy magabiztos! Ha a vizsgán sikerült, akkor élesben is biztosan menni fog! Ha az megnyugtat, akkor nyugodtan tedd ki a „T” betűt az autóra, a lényeg, hogy te biztonságban érezd magad!

Figyelj az alapokra

 

Bármennyire is izgatott vagy induláskor, sose feledkezz meg a megfelelő fényszórók felkapcsolásáról, és mindig –még a legkisebb távolságokon– is használd a biztonsági övet. Se gyakorlott, se kezdő sofőrként ne nyomkodd a telefonodat vezetés közben. Figyelj, koncentrálj; a rádiót sem muszáj ám hallgatni, ha zavar (persze van, akit éppen megnyugtat a zaj a háttérben).

Minden helyzetben az első a legfontosabb a saját- és mások testi épségének a megóvása. Kellemetlen, ha az autó károsodik, de távolról sem olyan vészes, mintha egy adott helyzetben megsérül valaki, ezt sose felejtsd el.