Hyundai Bayon

Elérhető árú SUV-val kedveskedett az európai piacnak a Hyundai; megalkották a sok szempontból a Konára emlékeztető Bayont.

Az új Hyundai Bayon valóban több mindenben hasonlít fívérére, a Konára, azonban sokkal merészebb, modernebb külsőt kapott, és a csomagtere is nagyobb lett. A Kona mellett ez az új konstrukció talán még a Ford Fusionre hasonlít, ami nyilván nem véletlen, hiszen a 2002-2012 között gyártott kocsi valódi közönségsiker volt. Nem is csoda, hiszen csak kicsivel volt drágább a Fiestánál, azonban sokkal kényelmesebb volt, és terepen is jobban boldogult. De ne kalandozzunk el, lássuk, mit tud a Hyundai Bayon!

Nézzünk meg egy összehasonlítást a Konával a méretek tekintetében! Láthatjuk, hogy komoly különbségek nincsenek:

 

Bayon

Kona

Hosszúság

4 180 mm

4 206 mm

Szélesség

1 775 mm

1 801 mm

Magasság

1 490 mm

1 565 mm

Tengelytáv

2 580 mm

2 061 mm

Akinek már volt szerencséje kipróbálni a Bayont, azt sérelmezte, hogy meglehetősen kiábrándító a vad külsővel esztétikailag szembenálló fekete műanyag műszerfal. Ezt a hátrányt azonban a Hyundai 10,25 colos digitális műszeregységgel és 8 colos érintőképernyővel ellensúlyozza.

Ami pedig a műszaki adatokat illeti, ezt a járgányt sem benzines, sem pedig villanyhajtású modellként nem tudjuk megvásárolni, ugyanis kizárólag szívó benzines kerül belőle forgalomba, és az is csupán elsőkerékmeghajtással. 120 lóerős, egyliteres, turbós, háromhengeres, 4,8V-os lágy, hibrid szívórendszerrel ellátva. A Hyundainál ismert intelligens kézi váltóval (leánykori nevén elektromos hibrid pedállal) ebben a járműben is találkozhatunk (de természetesen kérhetjük e nélkül is, ezzel vásárláskor kereken 650 ezer Ft-ot spórolhatunk).

A Bayon 13,5 másoperc alatt éri el a 100 km/h-ás sebességet, ami első ránézésre kicsit lomhának tűnhet, de a város utcáin valójában ennél nemigen kell több. A végsebesség 165 km/h, ami valóban nem vetekszik egy Lamborginiével, de egy ekkora kaszninál nem rossz, ráadásul a SUV-val ritkán szoktak versenyeket rendezni. Mindent egybevetve tehát, teljesen pozitív benyomásaink vannak az új Hyundai modellről.