5 trükk, hogy jobban kedveljen a többi autós

Ezzel a bejegyzéssel elsősorban a kezdő vagy még gyakorlatlan autósoknak szeretnénk segíteni. Aki már évtizedek óta vezet, az természetesen tisztában van azokkal az íratlan szabályokkal, amelyek megkönnyítik a saját és autós társai életét. Akinek azonban friss a jogosítványa, az bizonyára el fog követni néhány apróbb-nagyobb hibát, amíg szert tesz a kellő rutinra…

1. Engedd el, aki gyorsabb nálad

Autópályán a belső sávot előzésre használjuk, nem arra, hogy stabil 110-es tempóval ott haladjunk egészen Balatonig. Ha pedig mégis ott ragadtál, akkor nézz bele a visszapillantó tükörbe, és ha azt látod, hogy valaki szeretne nálad nagyobb tempóval haladni, akkor húzódj le a külsőbe és engedd el őt. Nem a te felelősséged, hogy mindenki betartsa a sebességkorlátozást, ne tarts fel a forgalmat azzal, hogy a belsőben döcögsz (mert mondjuk ott nincsenek kamionok).

2. Ne az első szabad töltőoszlopnál tankolj

Ha megállsz tankolni, akkor mindig a legtávolabbi töltőoszlophoz állj, hogy akik utánad jönnek, közben ők is megkezdhessék a tankolást. Ha beállsz az elsőhöz, akkor a többiek mögötted kényszerülnek várakozni, amíg te befejezed a tankolást, megiszod a kávédat és megjárod a mellékhelyiséget… Biztosan nem lesz őszinte a mosoly az arcukon, mire kibattyogsz a kasszától.

3. Légy előzékeny

Nyugodtan hagyd, hogy a gyorsabb autós megelőzzön, és engedd be magad elé. Ha eddig nem siettél sehova, akkor most sem kell a gázra taposni, csak hogy móresre tanítsd. Annál is inkább, hiszen ezzel a játékkal nagyon veszélyes forgalmi helyzetet teremthetsz.

4. Azt a fényszórót használd, amelyikre szükség van

Egy átlagos, napfényes délutánon, jó látási viszonyok mellett nem csak felesleges, hanem a többi autós szempontjából kifejezetten rossz döntés, ha készséggel felkapcsolsz minden lámpát (beleértve a ködlámpát, ne adj Isten, még a reflektort is). Ha nem vagy teljesen biztos benne, hogy hol, mikor melyik lámpádnak kell égnie, akkor üsd fel a KRESZ könyvet, vagy guglizz rá.

5. Pára ellen kapcsold be a klímát

 

Ugye te is tudod, hogy nem elegendő zsepivel törölni egy kis „ablakot” a bepárásodott szélvédőre? Kapcsold be a klímát, és küldd a levegőt az ablakra, pillanatok alatt megoldja a problémádat!