Parkolási díjak Budapesten

Annak, hogy havi szinten mennyit költesz parkolásra, nem érdemes utánaszámolnod, már csak azért sem, mert ezt a kiadást nem fogod tudni csökkenteni (legfeljebb, ha igénybe veszed a P+R parkolókat, és egy-egy szakaszon az autód kényelme helyett a tömegközlekedést választod. Akkor viszont számolnod kell a vonaljegyekkel vagy a havibérlettel).  Ráadásul, ha belegondolsz, a parkolási díjért cserébe semmit sem kapsz.

Budapest egyre több részén teszik fizetősség a parkolást (nemrégiben például Zuglót nyilvánították fizetős övezetté), és néhol csillagászati árakért hagyhatjuk az autónkat. A belvárosban, a Budai Vár környékén, Lipótvárosban és a Parlament körüli utcákban nem átallnak 525 Ft-ot elkérni óránként, amire mobil parkolás esetén rászámolják az úgynevezett kényelmi díjat is.

A központi, frekventált részektől kijjebb haladva ez a horrorisztikus ár azért csökken; akadnak olyan utcák is, melyek egyik oldalán még 525 Ft, a másikon viszont már „csak” 440 Ft-ba kerül egy óra. Ha még jobban eltávolodunk, akkor 350 Ft-os, majd 265 Ft-os, végül 175 Ft-os övezetbe jutunk, ami már kifejezett megkönnyebbülést jelent a belvárosi árakhoz viszonyítva.

Bármennyire is rosszul esik, nem érdemes kockáztatni

 

Az autó fenntartása (tankolás, szervizelés, mosás, stb.) alapvetően drága dolog, ezért is tud igazán fájni a parkolás díja, azonban mégsem érdemes rizikózni, mert nem sok esély van rá, hogy megússzuk, a büntetés pedig nyilván nagyon drága.

Akkor mit tehetünk?

 

Először is, érdemes letöltenünk egy ingyenes alkalmazást, ami pontosan mutatja, hogy az autónk melyik parkolási zónában áll, és jelzi, hogy milyen távol vagyunk a másik, esetleg lényegesen olcsóbb zónától (így eldönthetjük, hogy bevállalunk-e néhány perc sétát az olcsóbb parkolásért). Ezeken az alkalmazásokon keresztül a parkolási díjat is rendezhetjük, így nem kell automata után kajtatnunk. A másik, hogy nem feledkezünk meg a futó parkolásunkról, és azonnal leálltjuk, ahogyan visszaérünk az autóhoz. Rettentő kellemetlen és dühítő ugyanis, amikor már régen elhagytuk az adott helyet, és órákkal később kapunk egy sms-t, ami arra figyelmeztet, hogy a parkolás hamarosan le fog állni.