Figyelj a megváltozott útviszonyokra!

A közlekedés szempontjából talán az őszi hónapok a legveszélyesebbek, hiszen nyáron a legkedvezőbbek a körülmények, télen pedig mindenki tisztában van vele, hogy óvatosabbnak kell lenni. Ősszel azonban még sokan nem készülnek fel az útviszonyok változásaira, pedig ilyenkor is több olyan tényező van, ami miatt a közlekedés kiemelt figyelmet érdemelne – akár autóként, akár gyalogosként.

A lehulló, nyirkos falevelek

 

Ha azt hallod „csúszós útszakasz”, akkor valószínűleg hólepte vagy jeges aszfaltra gondolsz, pedig az úttesten lévő vizes, nyirkos falevelek legalább ilyen veszélyesek lehetnek! Nagyon fontos tehát, hogy mindig az adott útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg a haladás sebességét, és tartsunk elegendő követési távolságot, hiszen ha hirtelen fékezésre kényszerülünk, akkor az autó sokkal könnyebben megcsúszhat és irányíthatatlanná válhat. Ha lehet, ilyen és ehhez hasonló helyzetekben inkább hagyatkozzunk a motorfékre.

Vízátfolyások

 

A sűrű csapadék miatt az úttesten vízátfolyások keletkezhetnek, mely a gyakorlatlan (vagy fáradt) autós számára szintén komoly veszélyt rejthet. A fent leírtak mellett arra is oda kell figyelnünk, hogy óvatosan kormányozzunk, hiszen a hirtelen kormánymozdulatok csak ronthatnak a helyzeten.

Romló látási viszonyok

 

Ősszel már jelentősen rövidebbek a nappalok, így nagyobb eséllyel kell szürkületkor vagy sötétedés után autóznunk. Ráadásul, a felhős, borult ég, a csapadék (és a gyorsan mozgó ablaktörlőlapátok) sem kedveznek a biztonságos autóvezetésnek, ezért fontos, hogy fokozott figyelmet szenteljünk a vezetésnek.

Fontos, hogy mindig olyan sebességgel haladjunk, ahogy sofőrként biztonságban érezzük magunkat. Nem kell csak azért a gázra taposni, mert az az őrült villog mögöttünk, inkább húzódjunk le, és engedjük, hadd menjen (amúgy is illik komolyan venni a jobbra tartást). Ha gyalogátkelőhöz, vagy iskola, óvoda (és egyéb intézmények) közelébe érünk, ahol várhatóan nagyobb a gyalogosforgalom, akkor pedig lassítsunk, és legyünk körültekintőek!

Egy tanács a gyalogosoknak

 

Persze nem kérhetjük, hogy szürkületkor mindenki viseljen fényvisszaverő csíkkal ellátott láthatósági mellényt, azonban az nagyon fontos, hogy ők maguk is segítsenek az autósoknak megelőzni a baleseteket. Például azzal, hogy körülnéznek, mielőtt átkelnek az úttesten, még akkor is, ha van zebra. Ha a közlekedés minden résztvevője odafigyel egymásra, azzal jelentősen csökkenthetjük a balesetek számát!