Kézi- kontra automata váltó

Állandó vita tárgya az autósok között, hogy a kézi vagy az automata váltó jobb-e, kényelmesebb-e, takarékosabb-e, szerethetőbb-e. Nekünk természetesen nem célunk állást foglalni, pusztán szeretnénk végigvenni néhány fontos szempontot, és eloszlatni az esetleges kételyeket.

Leszögezhetjük mindjárt a bejegyzés elején, hogy a kevésbé gyakorlott söfőröknek igen sok fejtörést okozhat a kézi váltó, sokan azért nem ülnek be a kocsiba, mert félnek a parkolástól, emelkedőn elindulástól, vagy attól, hogy a dugóban kénytelenek lesznek egyesben csúsztatni a kuplungot.

Persze rajtuk sokat segíthet, ha igyekeznek minél több gyakorlatot szerezni a vezetésben, de azért itt le kell szögeznünk, hogy az automata váltó valóban kényelmesebb, hiszen az embernek nem kell megtanulnia egyszerre kezelni a váltókart a kuplungpedállal.

A kézi váltós autó jobban megy?

 

Nem feltétlenül. Régebben talán valóban lomhábbak voltak az automata váltós autók, de ez már régen nem igaz. Arról nem is beszélve, hogy ha ki akarod használni a kézi váltó adta előnyöket a gyorsulásnál, akkor egyrészt igen gyakorlott sofőrnek kell lenned, másrészt erre nem is igen van lehetőséged a városi közlekedésben (legfeljebb autópályán, előzésnél, ami lássuk be, automata váltós járgánnyal is megoldható – volt már akár évekkel ezelőtt is).

A kézi váltós autó olcsóbb?

 

Igen, ez tény. Azonban tudnod kell, hogy a Nyugat-Európai piacon az emberek már szinte alig vesznek kocsit (középkategóriától felfelé) kézi váltóval. Az autógyáraknak meg nyilván a minél nagyobb profit megszerzése a célja, tehát egyértelmű, hogy inkább az automata váltós konstrukciók felé igyekeznek terelni a vásárlókat.

A kézi váltós autó kevesebbet fogyaszt?

 

Ebben a formában ez sem igaz. Az autó fogyasztását számos különböző tényező befolyásolja. Az automata váltót működtető rendszer valóban extra fogyasztással jár, ez tagadhatatlan. Azonban a kerékméret, a gumi és az autóban lévő extrák szintén befolyásolják a kocsi fogyasztását.

Te kézi- vagy automata váltó párti vagy? Oszd meg velünk kommentben a tapasztalataidat! Ha vannak konkrét, márkához és típushoz köthető élményeid, azokra is kíváncsiak vagyunk!