Ultra cruise vezetéstámogató rendszer

Szívesen ülnél önvezető autóban? Élveznéd a kényelmet, utaznál, nézelődnél, biztonságban éreznéd magad? Vagy azért tartanál kicsit a balesetektől? Talán jobban szereted a saját uralmad alatt tartani a gépet? Esetleg éppen a vezetés élménye az, ami hiányozna?

Egyelőre nem kell választ adnod, ugyanis igen nagy a valószínűsége, hogy a közeljövőben senki sem fog megkínálni egy valódi önvezető autóval. Viszont a General Motors ismét nagy lépést tett e felé, ugyanis megalkották az Ultra Crusie névre keresztelt vezetéstámogató rendszert.

Mit tud az Ultra Cruise rendszer?

 

Ahogy azt fent is írtuk, nem önvezető, hanem vezetéstámogató rendszerről van szó. Valójában az egy prémium megoldás a Super Cruise mellett; tehát annak egy okosabb, stabilabb, jobb, kifinomultabb és modernebb változata.

Míg a Super Cruise rendszer 200 ezer mérföldnyi amerikai autópályát ismer, az Ultra Cruise már 2 millió mérföldnyit, ráadásul a tervezők szerint 95%-ban emberi beavatkozás nélkül képes vezetni. Ebben segítik a beépített kamerák, a szonárok, valamint a Lidar lézeres letapogató, ami sokkal pontosabb elődjénél. A Super Cruise-zal ellentétben így nem csupán az előre letapogatott úthálózaton képes közlekedni. A General Motors ígérete szerint hamarosan 3,4 millió mérföldnyi útvonalat fognak betáplálni a szoftverbe, és 2023-tól az első Cadillac modellekbe is bekerül, tehát a felső tízezer számára hamarosan elérhetővé válik.

Az önvezető autók kérdése számos etikai és morális kérdést felvet, azonban cikkünknek nem célja ezekben állást foglalni. Arra viszont nagyon kíváncsiak lennénk, hogy az olvasóink, azaz ti bizalmat szavaznátok-e ennek a technológiának.

Vannak, akik a tempomatot se szeretik bekapcsolni, ők biztosan nehezen fogadják majd be a vezetéstámogató rendszerek kínálta lehetőségeket. És mindamellett, hogy (reményeink szerint) valóban csökkennek majd az emberi mulasztásból és figyelmetlenségekből származó balesetek az utakon, azért el fog veszni valami pótolhatatlan: mégpedig a vezetés semmihez sem fogható élménye. És jön majd egy generáció, akik beleszületnek az önvezető autók világába, és ők talán sosem fogják tudni, hogy miről maradtak le. Ti mit gondoltok erről? Osszátok meg velünk kommentben!