Toyota Mirai

Majdnem minden kisgyerek életében eljön az az idő, amikor rajongani kezd az távirányítós autókért. Sok férfi számára pedig ez a periódus egy egész életen át tart. Ami nem is csoda, hiszen autózni jó, legyen szó vezetésről, távirányítós kisautókról, autós videojátékokról vagy éppen a dodgemről a vidámparkban. A Toyota és a Tamiya most a Bramble Energy-vel alkotta meg a távirányítós autók legújabb generációját.

Kis történelmi áttekintés

 

Kezdetben voltak ugye a klasszikus távirányítós autók, melyeknél a kocsit kábel kötötte össze a kontrollerrel. És bár ez akkor hatalmas élményt nyújtott, azért nem volt annyira kényelmes 1-2 méter távolságban üldözni a kisautót. Később megjelentek a piacon az elemmel működő modellek, melyek már nem csupán előre felé voltak képesek haladni, hanem hátra is, tehát ezekkel már lehetett tolatni is (épp csak ügyelni kellett, hogy a járgány ne hajtson rá a kábelre). 

Ezt követően üdvözölhette a piac a tölthető akkumulátorral ellátott, illetve benzines mini járgányokat. Most viszont valódi áttörés született, ugyanis megjelent az 50 cm hosszú Toyota Mirai, amit pont olyan üzemanyagcellával láttak el a gyártók, ami a valódi autókban is van.

A Toyota Mirai jellemzői

 

Ez a remek „kis” járgány többféle kivitelben is rendelhető. A vásárló kérheti:

  • Kétféle tengelytávval
  • Kétféle hasmagassággal
  • Kétféle nyomtávval
  • Illetve, tíz, választható végáttételt kínáló összkerék-meghajtású padlóval.

És itt jön a trükk. Az eddig ismert tölthető akkumulátor helyett ugyanis az autóban a Bramble Energy fuel cella csomagja került, ami tartalmazza az üzemanyagcellát, a vezérlő elektronikát és a hidrogéntartályt is. Mindezt pedig egy nyomtatott áramkörre integrálták a gyártók. Ez a csomagocska nem kevesebb, mint 20 W motorteljesítmény előállítására képes, ami megkétszerezi a kisautó üzemidejét.

Nem véletlen írunk éppen karácsony előtt a Toyota Mirai távirányítós autójáról. Ugyanis, ez remek ajándék lehet azoknak a gyerekeknek, illetve, természetesen azoknak az örök-gyerekeknek, akik nem tudnának jobb, kellemesebb vasárnap délutáni programot elképzelni egy jó kis távirányítós autózásnál a szabadban.