3 dolog, amire érdemes figyelned

Szép is lenne, ha ez a lista valóban csak 3 pontból állna, azonban most mégis összegyűjtjük nektek azt a 3 dolgot, amire érdemes kiemelt figyelmet fordítanotok, ha szeretnétek elkerülni az autó idő előtti meghibásodását. Fusd végig a listát, ugye te szoktál figyelni ezekre?

Hűtőfolyadék ellenőrzése

A fagyálló folyadékkal kevert desztillált víz (vagyis a hűtőfolyadék) felel azért, hogy a kocsi működése közben a motor ne tudjon túlmelegedni. Ha az efogytán van, akkor romlani kezd a hűtőrendszer hatékonysága, ha pedig hagyod teljesen elszivárogni, akkor a hűtés egyszerűen megszűnik. Ennek következtében az autó motorja túlmelegszik, átéghet a hengerfej-tömítés, megvetemedhet a hengerfej, végül pedig (legrosszabb esetben) besül a motor.

A hűtőfolyadék ellenőrzése nem bonyolult művelet, a motorháztető felnyitásával te magad is megteheted, de bármelyik benzinkúton is megcsinálják neked (és igény esetén fillérekért utántöltik). Ellenben, ha nem figyelsz oda, és tényleg besül a motor, akkor egészen brutális javítási költségekre számíthatsz.

Keréknyomás ellenőrzése

Minden típushoz más-más optimális keréknyomás tartozik, ha esetleg nem lennél tisztában a te autódéval, akkor nyugodtan kérdezd meg a szerelődet vagy a gumisodat. A keréknyomás egyrészt azért fontos, mert akár túl kevés, akár túl sok, tönkreteheti a gumit és befolyásolja az autó fogyasztását is. Arról nem is beszélve, hogy igencsak balesetveszélyes. A keréknyomást szintén tudod ellenőrizni a benzinkúton.

Futómű-beállítás

A megfelelő futómű-beállítást könnyedén ellenőrizheted. Egyenes úton, egynetes sebességgel haladva fogd lazán a kormányt, és figyelj oda, hogy húz-e valamelyik irányba a jármű. Ha a kocsi egyenesen halad, akkor valószínűleg minden rendben, azonban ha jobbra vagy balra letér, akkor gyanús, hogy a futómű nem megfelelően van beállítva. Amellett, hogy ez igencsak zavaró, meglehetősen veszélyes is (nem csupán egyenes úton, hanem kanyarodásnál, fékezésnél is okozhat problémákat). Ne gondold, hogy majd „ellentartasz”, hiszen az hosszú távon nem megoldás, és otthon se próbáld meg beállítani, mert nem fog sikerülni. Ilyen esetben nagyon fontos, hogy mielőbb elhozd az autódat futómű-beállításra!