Amikor ugrik a forgalmi

Ha megállítana egy rendőr, vajon mindent rendben találna? Vagy lehetséges, hogy nálad is ugrana a forgalmi engedély és a rendszám? E heti bejegyzésünkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen esetekben van joga (pontosabban milyen esetekben kötelessége) a közúti rendőrnek, hogy elvegye a forgalmit az autóstól és leszerelje a rendszámtáblát.

Évente több mint 10 000 forgalmi engedélyt vesznek el a rendőrök a közúti ellenőrzések során. Arról pedig nyilván nincs adatunk, hogy ez pontosan hány százaléka annak, amennyit valójában el kellene venniük. Vajon hány autós szaladgál az utakon olyan járművekkel, amelyek valamilyen szempontból ön- és közveszélyesek?

A KRESZ szerint (és ezzel biztos te is tisztában vagy) minden indulás előtt ellenőrizni kellene a kormányt, a fékek állapotát, az abroncsokat és a világító-fényjelző berendezéseket. Hatásszünet, hogy legyen időd átgondolni, te vajon mikor tettél ilyet utoljára. Jó, persze, az embernek erre soha nem mindig van ideje, bár ha akarnánk, azért beépíthetnénk a reggeli rutinba; nyilván nem ezen a 3 percen múlna, hogy elkésünk-e a munkahelyünkről.

Most viszont lássuk, hogy mi az, amit a közúti rendőr nem tolerál egy igazoltatás során (csak, hogy tudd ellenőrizni, hogy te vajon gond nélkül tovább hajthatnál-e).

  • Ha a forgalmi engedély érvényessége lejárt.
  • Ha a forgalmi engedély oly mértékben megrongálódott, hogy alapvető információk nem olvashatóak rajta (például a fent említett érvényességi idő).
  • Ha a jármű nem vett részt a műszaki vizsgán (bár a koronavírus- járvány miatt most számolhatunk némi türelmi idővel, de azért érdemes erre is odafigyelni).
  • Ha az okmányokat meghamisították.
  • Ha a regisztrációs matricával gond van (például szélvédőcsere után nem került fel a matrica az új szélvédőre).
  • Ha a járművet a megfelelő engedélyek nélkül alakították át, például tuningolták, szélesítették, nem megfelelő gumik- vagy szabálytalan fények vannak rajta).
  • Ha a karosszéria balesetveszélyes.
  • Illetve, ha a fent említett kormánnyal, futóművel, fékekkel vagy a világítással- és egyéb fényjelző berendezéssel bármilyen probléma van.

Nos, mit gondolsz? Téged gond nélkül tovább engedne a rendőr?