Defekt és villanyautók

Szerinted mi okozza a legtöbb fejtörést a villanyautóval közlekedőknek? Netán te magad is azzal jársz? Ez esetben mi az a probléma, mi az a hiba, amitől a leginkább tartasz?

A legtöbben valószínűleg az akkumulátor lemerülését jelölnék meg. Ez van benne a köztudatban, a villanyautó legfőbb veszélye, hogy út közben egyszer csak lemerül az akksi, a tulajdonosa meg állhat reményvesztetten az út szélén, várva a sorsa jobbra fordulását.

Pedig nem ez a fő veszélyforrás.

 

Az LV=Britannia saját felmérései szerint ugyanis egyértelműen a defekt. Statisztikáik szerint ugyanis 2018-2021 között 36%-ban riasztották őket azért, mert a villanyautó út közben defektet kapott, és mindössze 11%-ban csörgött azért a segélyhívó telefon, mert az akkumulátor menet közben lemerült.

Mi az oka ennek?

 

Nos, leginkább az, hogy a villanyautósok többsége tudatosan ügyel az akkumulátor töltöttségére, és tisztában van a hatótávolsággal, melyet saját jól felfogott érdekében nem próbál átlépni. Hiszen tudja, hogy ha lemeríti az akkumulátort, akkor rostokolhat az autója mellett, míg odaér a segítség. Ellenben a defekttel sem ők, sem a belsőégésű motorral működő járgányokkal közlekedők nem számolhatnak előre.

OK, de miért rosszabb villanyautósként defektet kapni?

 

Nem rosszabb, csak nagyobb rá az esély. Ugyanis a villanyautók többségének jelentősen (akár 50%-kal) nagyobb a tömege, mint a benzineseké vagy a gázolajjal működőké, és ezek merevebb oldalfalú gumikkal futnak, ami sokkal sérülékenyebb (és nagyobb tömeg is nehezedik rájuk).

Tehát, ha a benzines, dízeles autóval közlekedő kolléga kátyuba szalad, akkor azért jó eséllyel megússza defekt nélkül, míg a villanyautók esetében ez gyakrabban bekövetkezik. Ráadásul, a villanyautókban többnyire nincs pótkerék, és defektszettel sem igen javítható a hiba, így hát marad a trailer.

Mi ebből a tanulság?

 

Valójában csak annyi, hogy akár villanyautót, akár belsőégésű motor hajtotta járművet vezetünk, érdemes a telefonunk kijelzője meg a hatalmas hirdetőtáblák helyett az utat figyelni, hogy időben észrevegyük, ha egy kátyú éktelenkedik előttünk, és ki tudjuk kerülni.