Fontos változások 2022-ben

Számos jelentős változást tartogat az autósok számára az idei év. Ebben a bejegyzésünkben a legfontosabbakról szeretnénk tájékoztatni benneteket.

Autópályamatrica-díjak emelkedése

 

A D1-es (azaz a személyautókra megvásárolható matricák díja az alábbiak szerint alakul.

Matrica típusa

Tavalyi ár

2022-es ár

10 napos

3 640 Ft

3 820 Ft

megyei

5 200 Ft

5 450 Ft

éves

44 660 Ft

46 850 Ft

Díjköteles útszakasztok

 

Az idei évtől több útszakasz is díjkötelessé válik. Ezek az alábbiak:

  • M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós-nyugat közötti szakasza
  • M30-as autópálya Miskolc-észak és Tornyosnémeti közötti szakasza
  • M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti szakasza
  • M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron-észak közötti szakasza.

Jönnek az új rendszámok

 

Megváltozik a rendszámok formátuma. 2022-től a két betűt a címer követi a rendszámtáblán, majd ismét két betű jön, végül a kötőjel és egy háromjegyű szám.

Átalakul a közlekedési vizsga

 

Idén a közlekedési vizsgáztatás területére is megérkezik az elektronikus rendszer. A vizsgázók ügyfélkapun fognak tudni regisztrálni, és lesz lehetőség elektronikus fizetésre is. Korszerűsítik az informatikai eszközparkot is. A vizsgabiztosok tableten, online fogják rögzíteni az információkat (így nem kell a vizsga után adminisztrációval tölteni az idejüket).

Új autók felszereltsége

 

2022-től minden új személyautó típusnál kötelezővé válik a fekete doboz, vagyis a baleseti adatrögzítő, aminek segítségével pontosan visszakereshető lesz a gépjármű sebessége, helyzete, valamint a biztonsági vezérlőtámogató rendszerek állapota. Emellett érkezik az alkoholszintmérő indításgátló (ezt nemigen kell magyarázni, magáért beszél), az intelligens sebességkorlátozó asszisztens (műszerfali jelzés és gázpedál pulzálása, ha átlépjük a sebességhatárt), valamint a tolatássegéd. Ez utóbbi nem újdonság, több változatát is ismerjük, azonban mostantól az alapfelszereltség részévé válik. Hasznos és nagyszerű változások, újítások ezek, hiszen mind a biztonságunkat szolgálják.

Esetleg még érdemes lenne egy olyan műszerrel kiegészíteni a fenti felsorolást, ami az autó indításával kikapcsolja az internetet a kocsiban lévő összes okoseszközön. Így egyrészt a sofőr nem tudná a telefonját nyomkodni vezetés közben, másrészt pedig az utasok kénytelenek lennének egymással beszélgetni…