Két fontos újítás, amiről jó ha tudsz

Az elmúlt hetekben bevezetésre került néhány fontos újítás hazánkban és Európa szinten egyaránt, ezért ebben a bejegyzésben ezekre szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Az első hírünk az új, egynapos autópályamatricákról, a második a teherautók díjfizetési rendszeréről, a harmadik pedig az idei Balaton parti parkolás szabályainak változásairól szól. Tartsatok velünk, és olvassátok el a bejegyzésünket!

Bár még nem aktuális (csak 2024-ben lesz az), viszont szeretnénk tájékoztatni benneteket róla, hogy az Európa Parlament határozata alapján a tagállamoknak 2 éven belül be kell vezetni az egynapos autópályamatricát. Az új matrica elsősorban tranzitra vonatkozik, és az országon való átutazás alkalmával váltható ki, tehát valószínűleg az országhatáron belül autózók kimaradnak ebből a lehetőségből. Azonban, ha egynapos külföldi látogatást tervezünk, akkor mindenképpen jól fog jönni, hiszen minden bizonnyal sokkal olcsóbb lesz, mint az egyhetes vagy tíznapos matricák.

Ezzel együtt változni fog a teherautók útdíjfizetési rendszere is. A jól megszokott idő alapú elszámolást hamarosan felváltja a kilométer alapú elszámolás. Ennek oka, hogy pontosabban lehessen kiszámolni az adott jármű valós környezetterhelését. A tagállamoknak lehetősége nyílik majd más-más díjszabást bevezetni dízel, benzin és hibrid járművek esetén.

A harmadik fontos hírünk, hogy megváltoznak a parkolás szabályai a Balatonnál. Siófok város hivatalos weboldalán közölték a hírt, hogy új rendszert vezetnek be, mely szerint két különböző díjövezeti kategória lesz (I-es és II-es díjövezet, eltérő óradíjjal), illetve nem csak hétköznapokon, hanem hétvégén is (0-24 órán át)  fizetőssé válik a parkolás. A fenti újítások nem csupán a benzin- és dízelautókra vonatkoznak, ugyanis a zöldrendszámos járműveknek ugyanúgy fizetniük kell majd. Az új szabályok 2022. május 15. és szeptember 15. között (tehát a legforgalmasabb turistaszezonban) lesznek érvényben.

Higgyétek el, nem érdemes bízni a jó szerencsében, és elsumákolni a díjfizetést, még akkor sem, ha éppen csak egy fagyiért szaladtok be a cukrászdába, mert a város közterületesei nagyon szemfülesek lesznek, és azonnal lecsapnak arra, aki megpróbálja megúszni a parkolási díj fizetését.