Miért fontos a centrírozás?

Engedd meg, hogy mindenek előtt tisztázzuk: centrírozás, nem pedig centírozás (mert ez utóbbi szó semmit sem jelent). Most, hogy ezzel megvagyunk, rátérhetünk, hogy mit is jelent ez pontosan, mikor javasolt, milyen időközönként kell elvégeztetni, és miért fontos.

Mi az a centrírozás?

 

A művelet során az autó kerekeit a szakember leszereli és egy speciális képbe helyezi, amit egy computerre csatlakoztat. A kereket felpörgetik, mely során a computer pontosan megméri, hogy a kerék kiegyensúlyozatlan-e. Tehát, ha sem az ehhez szükséges gép, sem pedig a computer nem áll a rendelkezésedre otthon, illetve a szükséges végzettséget is nélkülözöd, akkor ne próbáld meg otthon elvégezni; mindenképpen bízd szakemberre.

Miért fontos a centrírozás?

 

Egyrészt a menetkomfort, másrészt az üzembiztonság szempontjából. Vagyis, ha az autó kereke kiegyensúlyozatlan, akkor menet közben (leginkább nagyobb sebességnél) a kocsi rázni kezd, ami kényelmet, kellemetlen élmény, de ez csak a kisebbik probléma. A nagyobb baj az, hogy ha a felni és az abroncs nincs egyensúlyban, akkor egyenetlen terhelést kapnak a futóműalkatrészek, a lengéscsillapító, a szilentek és a gumik is, aminek következtében rövidül az élettartamuk (vagyis hamarabb kell szerelőhöz vinned a kocsit, ami nyilván költségesebb mutatvány, mint időközönként kicentríroztatni a kereket). Ráadásul (és ez a legfontosabb), egyenetlen kerékkel jelentősen csökken a menetbiztonság!

Milyen időközönként kell centríroztatni a kereket?

 

Az általános ökölszabály szerint maximum 10-15 ezer kilométerenként ajánlott, de gumicsere után is javasolt. Tehát, ha téli gumiról nyári gumira váltasz, akkor mindenképpen centríroztasd ki a kereket.

Ez a folyamat nem hosszadalmas és nem is kifejezetten drága, úgyhogy hidd el, hogy nem érdemes rajta időt és pénzt spórolni; pláne, ha rendszeresen használod az autódat. Nem éri meg, hogy az egyenetlen igénybevétel miatt idő előtt leköszönjön néhány alkatrész a futóműben, vagy veszélybe sodord magad, esetleg a családod, vagy egyéb utasaidat. Ráadásul az autózás élményét is jelentősen visszaveti, ha vezetés közben még normális állapotban lévő, egyenletes úton haladva is ráz az autó.