Így tárold a gumikat

Tényleg nem győzzük elég bejegyzésben hangsúlyozni, hogy mennyire fontos mindig az adott évszaknak megfelelő gumikkal közlekednünk, azonban azt kevesen tudják, hogy nagyon nem mindegy az sem, hogy hogyan tároljuk az éppen használaton kívül lévő gumikat. Pedig, aki nem fordít kellő figyelmet a megfelelő tárolásra, azt könnyedén érheti kellemetlen meglepetés, amikor a következő gumicserére kerül sor, és azt tapasztalja, hogy a gumik bizony megsérültek vagy eldeformálódtak. Ebben a bejegyzésünkben adunk pár tippet, hogy hogyan érdemes tárolni a gumikat.

A bejegyzés elején engedjetek meg néhány statisztikai adatot. Hazánkban ugyanis az autósok egy-egy gumiszettel akár 50-60 ezer kilométert is megtesznek, míg ez a szám a Nyugat-Európai országokban ennek pont a fele. Ráadásul, a magyar sofőrök 24%-a nyáron is nagy előszeretettel közlekedik téli gumival, fittyet hányva arra, hogy 100 km/h sebességnél a féktáv így akár 8-10 méterrel is megnőhet, és au autó is megközelítőleg 10%-kal többet fogyaszt.

Mindennek ellenére nálunk még mindig dívik bizonyos körökben az a megközelítés, hogy a téli-nyári gumi cseréje pusztán a gumigyártók marketingeseinek agylövése…

No de kanyarodjunk rá azokra a felelősségteljes autósokra, akik mindig az évszaknak és az útviszonyoknak megfelelő „papucsokkal” közlekednek. A gumik tárolásához számukra az alábbi tippekkel szeretnénk szolgálni:

  • A gumikat mindig -5 és +25 fok közötti hőmérsékleten, száraz, szellős tárold.
  • Ügyelj rá, hogy ne legyenek kitéve közvetlen napfénynek vagy ózonsugárzásnak.
  • A gumik közelében ne legyen hőforrás (például radiátor vagy kazán).
  • A levegő páratartalma ne haladja meg a 70%-ot.

Ha nem megfelelően tárolod a gumikat, és mondjuk felni nélkül egymásra helyezed, akkor a gumik a saját tömegük miatt deformálódni fognak, és amikor felteszed őket, azt tapasztalod majd, hogy az autó ráz.

A gumit mindig a felnire szerelve tárold, ez megakadályozza, hogy „összenyomják egymást” és elveszítsék eredeti formájukat. Akár így, akár úgy tárolod a gumikat, mindenképpen azt javasoljuk, hogy a következő használat előtt nézesd meg szakemberrel, és ellenőriztesd az állapotát, állagát, minőségét!