Így növeld a kocsid élettartamát

Ebben a bejegyzésben most néhány apróságra hívjuk fel a figyelmed, amelyekre, ha odafigyelsz, azzal jelentősen növelheted az autód élettartamát. Egyik sem nagy ördöngösség, sőt, valójában minden „trükk” kulcsa pusztán a körültekintő használat és a gondos karbantartás. És bár az autó sokak számára nem több munkaeszköznél, azért érdemes rá egy kis figyelmet fordítanunk, hiszen ezzel jelentősen csökkenthetjük a szervizköltségeket.

Neked milyen a vezetési stílusod?

A komótos autózás nem csak kevésbé balesetveszélyes, de takarékos is. A hirtelen mozdulatok (kövérgáz, satufék, kormány rángatása, váltócibálás, kuplungrugdosás) ugyanis mind plusz erőhatást jelentenek a járműre nézve, ami fokozott igénybevétellel jár, és igencsak koptatja az alkatrészeket. Használd kíméletesen az autódat, és hidd el, hosszú távon nagyon hálás lesz érte! Arról nem is beszélve, hogy az „állatkodás” nem elegáns; bizonytalanságot sugároz a többi autós és az utasaid felé is.

Fontos, hogy indítás után hagyd bemelegedni a motort. A hideg motornak egyáltalán nem tesz jót, ha padlóig nyomod a gázt. Amíg a víz és a motorolaj el nem éri a megfelelő hőmérsékletet, addig a kenőképességük sem kielégítő. Tankolásonként egyszer pedig pörgesd ki tisztességesen a motort, hogy a felgyülemlett lerakódások távozhassanak a rendszerből.

Tarts be a rendszeres ellenőrzést és az előírt olajcserét, és ne a motorolajon akarj spórolni. Vanna olcsóbb és drágák olajok a piacon, de mielőtt leteszed a voksod az olcsóbb mellett, inkább kérd ki a szerelőt tanácsát. Ha jobb minőségű olajat választasz, akkor ráadásul adalékot sem kell külön tölteni hozzá, így ennek az árát úgy takaríthatod meg, hogy közben tudod, hogy olaj tekintetében nem kötöttél (az autód tekintetében ártalmas) kompromisszumot.

Ügyelj a tisztaságra! Rendszeresen mosd le és takarítsd ki a kocsidat, mert a külső- belső szennyeződések bizony előbb vagy utóbb komoly problémákat képesek okozni (pláne hideg, nyirkos, csapadékos időben), lásd például a rozsda megjelenése az alvázon. Egy-két csokipapír a padlón még rendben van, attól nem fog szétrohadni alattad a gép, de a komolyabb szennyeződéseket tüntesd el róla, mert azok tényleg nagyon ártalmasak lehetnek.