Csatold be a biztonsági övet!

Nemrég igen nagy port kavart a szomorú hír, mely szerint egy 28 éves férfi kirepült a furgonjából Békéscsabán – mert maga mögött kapcsolta be a biztonsági övet. Szomorú, de úgy látszik, vannak még, akik trükköznek, akik igyekeznek elkerülni a „visító hangot” (amivel az autó jelez, ha nem kapcsoljuk be az övet), és vannak még, akik képesek a biztonságukat vagy akár az életüket is kockára tenni a kényelemért.

Nem azért visít, hogy téged idegesítsen!

 

A legtöbb (nem túl régi) autó hangjelzést ad, ha a sofőr (vagy bármely utas) elfelejtené bekapcsolni a biztonsági övet. Ez a hangjelzés nem arra hivatott, hogy az őrületbe kergesse az embert, hanem, hogy emlékeztessen a biztonsági öv használatának fontosságára. Tehát, persze lehet trükközni; bele lehet dugni valamit a csatba, vagy be lehet kapcsolni a hátunk mögött, de tényleg megéri vásárra vinni a bőrünket?

Velem ez úgysem történhet meg

 

Furcsa dolog az emberi elme. Halálos baleset, életveszélyes kórság, egyéb tragédia hallatán sokan csak legyintenek: velem ez nem történhet meg. Pedig sajnos ez nem igaz, és ezt nyilván mindenki jól tudja, mégis mindig akad, aki kockáztat, de mégis miért? A hátam mögött futó biztonsági öv talán kevésbé kényelmetlen, mintha megfelelően használom?

Megesik, hogy a biztonsági öv valóban kényelmetlenséget okoz, azonban ilyenkor érdemes ellenőrizni az ülésbeállításokat; jó helyen, jó szögben áll az ülés, megfelelő távolságra van a kormánytól, a pedáloktól? Ha az ülés jól van beállítva, akkor ugyanis a biztonsági öv nem lehet kényelmetlen.

A légzsák úgyis megvéd

 

Hatalmas tévhit! Annál is inkább, hiszen a légzsák akkor és csak akkor véd meg bennünket, ha a biztonsági övet is bekötjük. Az ütközésnél ugyanis az öv az, ami nem hagyja elmozdulni a testünket az ülésben (gyakorlatilag hozzászorítja), így biztosítva a megfelelő távolságot és a helyes szöget a műszerfalhoz képest. Öv nélkül az ütközés következtében a test pozíciója megváltozik (oldalra zuhan, előre esik), így pedig a kinyíló (szinte kirobbanó) légzsák bármilyen szögben találkozhat vele, fokozva ezzel a sérülés súlyosságát. Tehát, a biztonsági öv nem opció, használata nem szabadon választható, hanem kötözelő!